Numărul pacienților cu gripă și COVID a crescut la Iași
În fața unui număr semnificativ de cazuri de gripă și COVID-19, Spitalul de Boli Infecțioase din Iași se confruntă cu un val accelerat de viroze respiratorii, conform declarațiilor managerului unității, medicul Florin Roșu. Acesta a informat că, în prezent, zeci de pacienți sunt internați în spitalul ieșean cu gripă confirmată prin metoda PCR, cea mai precisă metodă de diagnosticare.
De asemenea, managerul a evidențiat o situație îngrijorătoare, precizând că s-a înregistrat primul caz de coinfecție cu gripă și COVID-19 în cadrul unității medicale.
„Avem cazuri de gripă confirmate prin metoda PCR, care este metoda cea mai fidelă. Pe lângă aceste patologii specifice sezonului, în momentul de faţă îngrijim şi pacienţi pediatrici care prezintă boli specifice copilăriei. În momentul de faţă terapia intensivă, care are doar nouă locuri, este asaltată de cazuri care necesită îngrijire de specialitate. Observăm totodată o creştere a pacienţilor care au COVID-19. Suntem îngrijoraţi pentru că îngrijim şi primul pacient care prezintă coinfecţie, adică gripă şi COVID-19”, a declarat dr Florin Roşu.
Acesta a recomandat vaccinarea antigripală, evitarea spaţiilor aglomerate şi prezentarea din timp la medicul de familie sau medicul specialist. De asemenea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase a reiterat că pentru un tratament eficient este nevoie de o prescripţie din partea unui medic specialist, nu de tratarea „cu leacuri băbeşti”.
„Tratamentul să fie unul recomandat de cadre medicale, fără aşa-zisele leacuri băbeşti care de cele mai multe ori fac mai mult rău decât bine”, a adăugat Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.
Recomandări ale Ministerul Sănătăţii la reînceperea cursurilor
De asemenea, odată cu reînceperea cursurilor în învăţământul preuniversitar, Ministerul Sănătăţii a transmis luni o serie de recomandări pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor prin gripă şi alte viroze respiratorii.
Virozele respiratorii sunt frecvente în sezonul rece şi pot afecta colectivităţile în care copiii şi cadrele didactice desfăşoară cursurile şcolare şi preşcolare. Prevenirea şi controlul infecţiilor respiratorii sunt posibile dacă se respectă o serie de măsuri de igienă personală sau ale spaţiilor unde se desfăşoară cursurile, subliniază Ministerul Sănătăţii.
În acest context, Ministerul Sănătăţii recomandă:
- igiena mâinilor – spălarea frecventă a mâinilor şi/sau dezinfecţia lor (înainte de intrarea în clasă, înainte de masă, după utilizarea toaletei, după tuse/strănut, ori de câte ori e necesar);
- igiena respiratorie – tuse, strănut în şerveţel de unică folosinţă sau în plica cotului, aruncarea şerveţelului la gunoi imediat după folosire, spălarea/dezinfecţia mâinilor după tuse/strănut;
- igiena în clase – aerisirea frecventă a sălilor de clasă (păstrarea ferestrelor deschise ori de câte ori este posibil sau aerisirea cel puţin 10 minute după fiecare oră de curs), curăţenia şi dezinfecţia suprafeţelor şi obiectelor din unităţile de învăţământ înaintea începerii cursurilor;
- evitarea schimburilor de obiecte personale.
Pentru reducerea transmiterii virusurilor respiratorii, Ministerul Sănătăţii recomandă:
- informarea periodică a părinţilor de a nu trimite la şcoală copilul atunci când se confruntă cu simptome de viroză respiratorie, dureri în gât;
- personalul didactic şi nedidactic cu simptome respiratorii va evita intrarea în colectivitate;
- realizarea zilnică, la prima oră de curs, de către cadrul didactic, a unei inspecţii vizuale a elevilor prezenţi în clasă, cu scopul identificării unui eventual elev bolnav care prezintă semne de febră/boală infecto-contagioasă (faţă congestionată, tuse, etc);
- în cazul identificării unui elev cu semne de boală transmisibilă respiratorie, se recomandă izolarea lui la domiciliu şi informarea părinţilor în vederea îndrumării către un medic şi asigurarea tratamentului specific.