Groază la nivel mondial! Țara unde a apărut al treilea val de COVID, acesta fiind mai mortal decât ce a fost până acum.

Dacă în Europa se vobește de al doilea val de coronaviorus iar majoritatea statelor sper ca acesta să fie și ultimul, lucrurile par însă să se fi complicat. În Iran, situația este dramatică. Aici ar fi fost înregistrat un al treilea val de infectări cu COVID, acest val fiind mult mai mortal decât ce a fost până acum. Ţara a ajuns la un nou record la mijlocul săptămânii acesteia, când numărul cazurilor a ajuns la 4.830.

„Deși al doilea val de coronavirus a fost ținut în frâu cu succes, al treilea val a apărut deoarece protocoalele sanitare au fost ignorate”, a avertizat ministrul iranian al Sănătății, Saeed Namaki.

Și cele 279 de decese înregistrate miercuri reprezintă cel mai mare număr zilnic raportat într-o țară. Iranul are deja peste jumătate de milion de infectări și aproape 30.000 de decese din cauza pandemiei. Pentru a încerca să stopeze răspândirea de coronavirus, utilizarea măștilor în Teheran este obligatorie încă de săptămâna trecută. Executivul a anunţat amenzi în caz contrar. Toate călătoriile către sau dinspre Teheran și alte patru mari orașe iraniene au fost interzise până duminică la prânz.

În Europa situația e dramatică. Centrul european pentru prevenirea și controlul bolilor a publicat harta privind riscul epidemic pentru COVID-19 în cele 27 de state ale Uniunii Europene. Conform situației prezentate de ECDC, mai bine de jumătate dintre acestea, inclusiv România, apar în roșu pe această hartă.

Șaptesprezece ţări, între care şi România, din totalul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, precum şi Marea Britanie, sunt marcate cu roşu pe noua hartă europeană de risc epidemic pentru COVID-19 publicată joi de Centrul european pentru prevenirea şi controlul bolilor (ECDC), informează AFP.

Pe această hartă promisă marţi la Luxemburg pentru o mai bună armonizare a recomandărilor de călătorie, doar trei ţări din UE sau din Spaţiul Economic European (Norvegia, Finlanda şi Grecia) sunt în mare parte marcate în verde, în timp ce cinci ţări (Italia, Cipru, Estonia, Lituania şi Letonia) sunt în principal marcate în portocaliu.

Totuşi, cinci ţări (Germania, Austria, Suedia, Danemarca şi Islanda) nu au fost evaluate în această hartă cu cod de culori din ‘lipsa datelor de la teste’ dintr-un motiv neprecizat. ECDC nu a putut comenta deocamdată această absenţă.