Nivelul de incertitudine de la nivelul zonei euro este foarte mare acum, dacă ne uităm per ansamblu la ce se întâmplă la nivel european, cu Grecia, cu băncile din Anglia şi Franţa. "Nu este un mediu în care să te uiţi să iei un credit, să faci o investiţie sau să iei o maşină nouă", a spus astăzi Steven van Groningen, preşedintele executiv al Raiffeisen Bank România.
Recent, guvernatorul BNR a criticat băncile pentru că practică dobânzi prea mari la creditele în lei faţă de nivelul dobânzii cheie a BNR. Steven van Groningen a spus însă că este important ce se întâmplă şi pe piaţa interbancară, unde băncile au acces doar la finanţări pe termen scurt.
"Este bine că banca centrală încă nu a micşorat dobânda cheie. E mult mai grav să duci dobânda în jos şi apoi să o creşti din nou din cauza inflaţiei, decât să o scazi după ce te asiguri că inflaţia este pe un trend descrescător. Părerea mea este că trendul inflaţiei va fi în jos", a mai spus bancherul.
Cu toate acestea, Groningen a admis că vor exista în viitor presiuni de creştere a preţurilor din cauza preţurilor administrate şi a spus că contextul global este încă marcat de incertitudine.
Era bine dacă noul regulament apărea acum cinci ani
În ceea ce priveşte noile norme de creditare pe care doreşte să le impună banca centrală, Groningen a spus că dacă piaţa locală avea acum cinci ani o reglementare pentru creditele în valută atunci, acum ar fi foarte multe persoane care ar avea lunar mai mulţi bani la dispoziţie, şi nu ar fi fost nevoite să vireze aceste sume spre plata creditelor.
Bancherul a spus că, pe termen scurt, aplicarea regulamentului ar putea avea un efect important asupra creditării (în sensul restricţionării acesteia), dar creditarea este oricum acum la un nivel redus.
"Dar dacă Prima Casă nu este inclusă în acest program, restructurările de credite nu sunt incluse şi nici refinanţările nu sunt incluse, atunci vorbim despre o mare parte din activitatea de creditare care nu va intra sub incidenţa noilor reguli", a mai spus Groningen.
Groningen a spus că regulamentul va avea un impact mai pronunţat asupra creditelor care nu au ca scop construcţia, achiziţia sau modernizarea de imobil.