GELD SA, o firma bucuresteana care fabrica ighetata si produse de patiserie, va ramine doar cu 30% din actiunile Grup As, restul acestora urmind a fi cedat unor terti, i saptaminile urmatoare. Cind toate formalitatile vor fi finalizate, grupul care formeaza managementul companiei, condus de fostul si actualul director general, Rares Padurariu, va detine 40% din actiuni si, i acelasi timp, pachetul de control al societatii. Din procentajul de 30% ramas, 10% vor apartine mai multor persoane fizice, iar pentru 20% se poarta ica negocieri.
in noua structura a actionariatului Grup AS, nu va exista, asadar, un actionar majoritar. De ce a fost aleasa aceasta formula complicata de vinzare a companiei ? „Vinzarea pe bucati ar fi isemnat obtinerea semnaturii tuturor actionarilor itr-un timp foarte scurt. N-a fost posibil acest lucru”, declara fostul actionar majoritar Dumitru Simion.
Povestea este isa mai complicata. in toamna trecuta, cind patronul Grup AS s-a hotarit sa vinda compania, printre cei care au venit cu oferte interesante a fost si italianul Camelo Spataro, patronul International Trade Finacing, o firma cu sediul i Constanta. „Italienii au promis initial ca ne aduc scrisori de garantie de la primele zece banci internationale. in final, au venit doar cu o copie a unui contract de asigurare de risc financiar icheiata cu o firma din Londra. O copie, nici macar originalul…”, declara Rares Padurariu. La 14 noiembrie, data limita la care italienii se angajasera sa vireze banii, i contul companiei nu intrase nici macar un dolar.
Promisiunile italienilor dadusera isa peste cap actionariatul Grup AS. „in 1998, cind am adus la conducerea societatii echipa lui Rares Padurariu, eu am consimtit sa cesionez 40% din actiuni i favoarea lor, urmind ca ei sa le achite din dividendele anuale aferente, spune Dumitru Simion. Pentru a putea vinde itregul pachet italienilor, dar si pentru faptul ca pina atunci nu se icasasera dividende, am convenit cu echipa de conducere sa-mi restituie actiunile”, adauga acesta.
Dupa icercarea nereusita a italienilor de a pune mina pe companie, negocierile au continuat i perioada ianuarie – martie a acestui an. Reprezentantii Omniasig, o alta companie interesata la iceput de afacere, au renuntat isa repede, nemultumiti, se pare, de cifrele puse la dispozitie de reprezentantii Grup As. A urmat Gelsor, isa pretul oferit de Sorin Vintu, circa 1,5 milioane de dolari, a fost considerat mic de catre actionarii Grup As. Printre companiile aflate la un moment dat i carti s-au mai numarat Manhattan Grup (actiuni la apele minerale Bucovina, sucurile Rio, City Center etc.) si FRAI (Fondul Romino-American de Investitii).
Gelsor a oferit 1,5 milioane de dolari
in plina perioada de negocieri, Grup As ramine, icepind cu 3 februarie, fara conducerea executiva, Rares Padurariu si echipa sa parasind compania din cauza unor divergente de opinii avute cu actionarul majoritar.
Cum isa resentimentele n-au loc i afaceri, dupa o luna, el s-a itors la fostul patron cu propunerea de preluare a companiei prin intermediul GELD SA. O propunere isotita, dupa surse din piata asigurarilor, de circa 2,5 milioane de dolari. „Am acceptat, gindindu-ma i primul rind la angajatii companiei, Padurariu consimtind sa-i pastreze numai din simplul motiv ca majoritatea au fost adusi chiar de el”, spune Dumitru Simion.
Va respecta isa GELD SA itelegerea de a cesiona i continuare actiunile conform itelegerii? „N-are de ales, pentru ca nu se pricep la asigurari. Fara noi nu pot face nimic. in plus, sunt clientii nostri fideli, de peste trei ani”, opineaza Padurariu.
Ce reprezinta Grup AS pe piata asigurarilor? Conform raportarilor partiale ale OSAAR, la jumatatea anului 2000, compania ocupa locul al noualea itre firmele de profil, cu icasari din prime i valoare de 89 miliarde lei si circa 2,6% din piata. La finalul anului trecut, conform declaratiilor oficialilor societatii, icasarile ajunsesera la circa 226 miliarde lei. La nivel national, Grup As are 45 de sucursale si cam tot atitea agentii, 450 de angajati si o forta de vinzari de 5.000 de agenti. Nu i ultimul rind, vom spune ca societatea are un capital social de 65 miliarde lei.
Vinzind Grup AS, Dumitru Simion n-a iesit complet din lumea asigurarilor. El detine i continuare 99,9% din actiunile Grup As Asigurari de Viata, o companie cu un capital social de 13 miliarde, creata i 1999 si care n-a fost inclusa i pachetul scos la vinzare. De preluarea acesteia se intereseaza de ceva vreme Gerling General, o firma apartinind unui mare grup international din domeniul reasigurarilor, Gerling Re. Daca negocierile nu se vor finaliza, patronul companiei intentioneaza sa renunte la asigurarile de viata si sa transforme compania itr-una care practica asigurari nonviata. „Asigurari de viata vom face numai daca vom gasi un management strain corespunzator. Oricum, una dintrre conditiile contractului de vinzare a Grup AS a fost si schimbarea numelui subsidiarei, ceea ce se va itimpla, de altfel, i perioada urmatoare”, declara Dumitru Simion.
in ce priveste Grup AS, conform declaratiilor lui Rares Padurariu, planurile pentru perioada urmatoare au i vedere i principal cresterea profesionalismului personalului companiei si dezvoltarea unui departament de control intern. „Ne gindim, de asemenea, sa operam modificari i structura de portofoliu, i sensul largirii sectiunii de asigurari agricole”, spune directorul general al Grup AS.