Organizația europeană de mediu Transport and Environment transmite un studiu care arată că există suficientă materie primă, mai exact nichel și litiu pentru producția a 14 milioane de vehicule electrice la nivel mondial în 2023. În aceste sens, grupul de mediu îndeamnă Europa să-și asigure mai multe rezerve în contextul planului de mediu asumat la nivelul Uniunii Europene.
Datele arată că există suficient nichel și litiu pentru a produce până la 14 milioane de vehicule electrice la nivel mondial în 2023, astfel încât Europa ar trebui să asigure mai multe materii prime pentru a renunța mai repede la petrol, a declarat marți organizația Transport and Environment (T&E), potrivit Reuters.
Vânzările de vehicule electrice s-au dublat în 2021
Într-un studiu bazat pe datele BloombergNEF privind volumele maxime globale de nichel și litiu pentru baterii de vehicule electrice, T&E a afirmat că în 2025 ar fi suficient pentru a produce 21 de milioane de vehicule electrice la nivel global.
Excluzând nichelul rusesc, T&E a spus că ar trebui să existe suficiente materii prime pentru producerea a 19 milioane de vehicule electrice în 2025.
Vânzările globale de vehicule electrice aproape s-au dublat, ajungând la 4,2 milioane de vehicule în 2021, de la puțin peste 2 milioane în 2020. De asemenea, compania de consultanță în domeniul auto LMC a prognozat că vânzările globale de vehicule electrice vor atinge 9 milioane în 2023 și 14,2 milioane în 2025.
Prețurile materialelor pentru bateriile acestor autovehicule au crescut vertiginos în ultimul an, iar nichelul pentru baterii a înregistrat noi recorduri după invazia Ucrainei, Rusia fiind un producător important de nichel.
Posibile blocaje în aprovizionarea cu baterii
Unii analiști au avertizat asupra unor blocaje pe termen scurt în aprovizionarea cu baterii, pe măsură ce industria auto accelerează rapid producția de mașini cu emisii zero, care ar putea fi urmată apoi de o supraofertă, pe măsură ce o multitudine de proiecte de exploatare minieră și de fabrici de baterii intră în funcțiune.
T&E a declarat că există o concurență acerbă pentru litiu și nichel, menționând că atât China, cât și Statele Unite au depus eforturi pentru a asigura accesul la aceste materii prime.
Europa trebuie să le urmeze exemplul și să înființeze o agenție care să asigure aprovizionarea cu „metale critice obținute în mod durabil”.
„În timp ce China și SUA își încordează mușchii politici pentru a asigura aprovizionarea cu metale critice, liderii europeni cercetează lumea pentru a găsi mai mult petrol”, a declarat Julia Poliscanova, director senior al T&E. „Acum este momentul să ne concentrăm asupra aprovizionării cu materiile prime durabile de care continentul are nevoie pentru independența noastră energetică și pentru un viitor verde.”