Așa cum au arătat numeroase cercetări științifice, grupa sanguină poate juca un rol în riscul apariției unor boli. O descoperire de acest fel se regăsește în cel mai recent studiu. Persoanele cu grupa sanguină A pot prezenta un risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral înainte de vârsta de 60 de ani, în comparație cu cei cu alte grupe de sânge, au descoperit cercetătorii.
În schimb, cei cu grupa sanguină O sunt mai puțin susceptibili de a avea un accident vascular cerebral cu debut precoce, potrivit noii meta-analize, citată de Euronews.
Caracteristici genetice și riscul unui AVC
Cercetarea a fost efectuată de o echipă condusă de oameni de știință de la Universitatea din Maryland, din Statele Unite, care a analizat relația dintre caracteristicile genetice, cum ar fi grupa de sânge, cu apariția accidentului vascular cerebral. În consecință, autorii studiului au analizat date din peste 40 studii genetice privind accidentele vasculare cerebrale ischemice la adulți cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani.
Accidentele vasculare cerebrale ischemice sunt cauzate de blocarea fluxului sanguin către creier. Studiile au inclus aproximativ 17.000 de pacienți cu AVC și aproape 600.000 de oameni sănătoși care nu au suferit niciodată un accident vascular cerebral.
”Am încercat să identificăm determinanții genetici ai accidentului vascular cerebral”, a afirmat co-investigatorul principal al studiului, Braxton Mitchell, pentru Euronews.
De ce este importantă componenta genetică?
„Se știe că, în cazul unui accident vascular cerebral, un rol esențial îl are o componentă de mediu, dar există și o componentă genetică”, a adăugat Mitchell, care este profesor de medicină la Universitatea din Maryland.
Echipa a analizat profilurile genetice ale oamenilor și a observat o legătură între accidentul vascular cerebral cu debut precoce și zona cromozomului, care include gena care determină tipul de sânge al unei persoane.
Există patru grupe sanguine principale – A, B, AB și O, iar grupa de sânge a unei persoane este determinată de genele moștenite de la părinți. După cum se știe, grupa sanguină O este cea mai frecventă. Astfel, cercetătorii au observat că a fost că cei care au avut un accident vascular cerebral cu debut precoce erau mai ales cei care aveau grupa de sânge A, fiind mai puțin probabil să aibă grupa de sânge O.
Grupa sanguină A crește cu aproximativ 16% riscul unui AVC
„Grupa de sânge A crește cu aproximativ 16% riscul pentru AVC cu debut precoce și cu doar aproximativ 5% pentru AVC cu debut târziu”, a spus Mitchell.
„Dacă aveți grupa sanguină O, aveți cu 12% mai puține șanse de a suferi un accident vascular cerebral cu debut precoce, în comparație cu doar 4% mai puține șanse de a suferi un accident vascular cerebral cu debut mai târziu”.
Există alți factori de risc mai importanți: hipertensiunea arterială și fumatul
Deși cercetătorii au descoperit asocieri între grupa de sânge A și riscul de accident vascular cerebral cu debut precoce, atrag atenția că riscul crescut nu este unul care să îngrijoreze.
„Din punct de vedere clinic, nu ar trebui să fim îngrijorați de faptul că grupele sanguine ne supun unui risc crescut de accident vascular cerebral”, a spus Mitchell.
Acesta a subliniat că există și alți factori de risc pentru un accident vascular cerebral, care sunt mult mai importanți, cum ar fi hipertensiunea arterială și fumatul.
”Dacă vrem să ne reducem riscul de accident vascular cerebral, aceștia sunt factorii la care ar trebui să fim atenți”, spune acesta.