Gruparea teroristă Stat Islamic avea în plan să comită atacuri chimice în Europa

Sursă: Dreamstime

Dezvăluirea momentului. Europa a fost vizată de o serie de atacuri chimice. Gruparea teroristă Stat Islamic (SI) este cea care ar fi pus la punct toate detaliile în acest sens, însă a fost oprită la timp.

Dezvăluirea momentului a fost făcută publică chiar acum. O investigație publicată de cotidianul american The Washington Post cutremură întreg continentul.

Sursa citată arată că gruparea teroristă Stat Islamic (SI) avea în plan să comită atacuri chimice în Europa. Acesta a fost și motivul pentru care SUA au decis să lanseze o operaţiune pentru a-l asasina pe principalul expert al organizaţiei în acest tip de armament.

Totul ar fi început în 2014. Potrivit sursei citate, după ce SI a declarat crearea unui ”califat” în Siria şi Irak, liderul de la acea vreme al grupării, Abu Bakr al-Bagdadi, ar fi avut o întâlnire cu expertul în arme chimice Salih al-Sabawi.

Acesta din urmă era un inginer format în Rusia, iar în trecut l-a ajutat și pe dictatorul irakian Saddam Hussein să-şi construiască arsenalul chimic.

Cotidianul american a aflat că Al-Bagdadi i-a propus lui Al-Sabawi să lucreze pentru Stat Islamic. Obiectivul final ar fi fost ca gruparea să aibă propriul arsenal, iar inginerul a acceptat propunerea fără a sta pe gânduri, arată rapoartele serviciilor de informații.

Cum a fost oprit Al-Sawabi de SUA?

După ce întâlnirea a avut loc, au început și eforturile. Astfel, The Washington Post scrie că după doar șase luni de zile, Stat Islamic a început deja să fabrice, evident după instrucţiunile lui Al-Sabawi, gaz muştar şi proiectile cu clorină.

Pentru că îngrijorările s-au amplificat, forțele de operațiuni speciale din SUA au decis să se implice activ. Drept urmare, în 2015, în colaborare cu ‘peshmerga’ (forţe militare kurde irakiene), cele două puteri au lansat un atac pentru a-l asasina pe expert, punând astfel capăt programului cu arme chimice.

Astfel, pe la finele lunii ianuarie 2015, Al-Sawabi a murit în urma unui atac realizat de un aparat de zbor american, cel mai probabil o dronă. Documente pe care cotidianul american le-a consultat confirmă însă temerile SUA. Mai exact, anchetatorii au putut dovedi că au avut loc 20 de atacuri chimice realizate de SI între ianuarie 2015 şi aprilie 2017, cu gaz muştar şi clorină, în Irak şi Siria.

În ceea ce privește modul în care SUA au reușit să afle planurile grupării, The Washington Post scrie că prin intermediul ”supravegherii electronice”, oficialii americani au aflat încă din 2014 că Al-Sabawi a lucrat la dezvoltarea unui nou tip de armament pe bază de ricină şi toxină botulinică.

Europa, vizată direct de atacuri chimice

Totodată, acesta ar mai fi avut și planuri să folosească antrax, însă a fost oprit la timp. Planul său însă era unul mult mai măreț, susțin foști funcționari american.

Aceștia au declarat pentru The Washington Post că obiectul lui Al-Sabawi era crearea unui arsenal cu diverse tipuri de agenţi chimici şi biologici. Aceștia ar fi trebuie folosiți în campanii militare, precum atentate împotriva marilor oraşe din Europa.

La rândul lor, anchetatori ai ONU au confirmat și ei că într-adevăr, SI i-a transferat lui Al-Sabawi câţiva prizonieri pe care să-i folosească pe post de cobai în testele lui. La rândul său, Al-Bagdadi i-a pus la dispoziţie un laborator în cadrul Universităţii din Mosul.