Wagner se pregătește să furnizeze capacități de apărare aeriană pentru Hezbollah sau Iran
Casa Albă a dat publicității marți informații recent declasificate care confirmă că organizația de mercenari ruși Wagner s-a pregătit să furnizeze o capacitate de apărare aeriană „fie Hezbollahului, fie Iranului”, potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.
Wagner se pregătea să furnizeze această capacitate la indicațiile guvernului de la Moscova, a precizat Kirby.
Informațiile de la Casa Albă nu au specificat de unde ar proveni sistemul de rachete. CNN a raportat însă anterior că Grupul Wagner a primit sarcina de a efectua livrarea unui sistem de rachete sol-aer SA-22 din Siria către grupul militant Hezbollah din Liban, susținut de Iran.
Președintele sirian Bashar al-Assad a fost de acord să furnizeze Hezbollahului sistemul de apărare antirachetă de producție rusească, cunoscut sub numele de Pantsir, au declarat luna trecută două persoane familiare cu aceste informații.
„Vom monitoriza îndeaproape pentru a vedea dacă Wagner furnizează echipamente militare Hezbollah sau Iranului”, a declarat Kirby. „Suntem pregătiți să ne folosim autoritățile noastre de sancțiuni antiteroriste împotriva persoanelor sau entităților rusești care fac aceste transferuri destabilizatoare”, a adăugat acesta.
Moscova, implicată în acest demers
Rolul Rusiei în direcționarea transferului unui sistem de apărare aeriană către Hezbollah reflectă relația continuă a Moscovei în materie de armament cu Iranul și cu mandatarii săi, care s-a consolidat de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.
SUA sunt, de asemenea, îngrijorate de faptul că Iranul se pregătește să furnizeze Rusiei rachete balistice, pe care Iranul le-a prezentat ministrului rus al apărării, Shoigu, în timpul vizitei acestuia la Teheran în septembrie, a declarat Kirby marți.
De asemenea, atât Wagner, cât și luptătorii Hezbollah operează de ani de zile în Siria, unde au lucrat alături de forțele armate ruse și siriene pentru a susține regimul Assad împotriva opoziției siriene. Hezbollah a început să își retragă luptătorii în ultimii ani, dar gruparea este susținută și de Iran, care este un aliat apropiat al lui Assad. O sursă familiarizată cu serviciile secrete occidentale a declarat anterior pentru CNN că au existat dovezi ale unei colaborări tot mai intense între Hezbollah și Wagner în Siria.
Posibilitatea ca Hezbollah să dispună în curând de un nou sistem de apărare aeriană vine pe fondul îngrijorărilor că militanții se gândesc să deschidă un nou front în războiul Israelului împotriva Hamas, la granița de nord a Israelului cu Libanul. SUA au avertizat în repetate rânduri Hezbollah și alte grupări susținute de Iran să rămână în afara conflictului și a poziționat portavioane și trupe în regiune pentru a încerca să descurajeze o eventuală escaladare.
Cu toate acestea, grupările de miliție susținute de Iran au lansat peste 60 de atacuri asupra forțelor americane din Irak și Siria începând cu 17 octombrie, ceea ce a determinat SUA să răspundă cu lovituri asupra militanților.