Recalcularea pensiilor: 2.000.000 de pensionari nu vor primi majorare

Românii care s-au pensionat recent și vor avea pensii mai mici la recalcularea pensiilor sunt analizați în contextul noii legi a pensiilor, subliniindu-se impactul decisiv al grupei de muncă în determinarea acestor ajustări, conform unui expert în domeniu.

Există între 1.500.000 și 2.000.000 de pensionari care nu vor beneficia de nicio majorare la recalcularea pensiei lor.

Acești pensionari vor continua să primească pensia actuală, fără a beneficia de o majorare în cazul recalculării, ceea ce înseamnă că nu vor primi niciun supliment la indexarea anuală cu inflația, care are loc la 1 ianuarie.

Pare să fie defavorizați pensionarii care s-au pensionat în conformitate cu Legea 3 din 1997, care permitea pensionarea mai devreme, după un număr redus de ani de muncă.

Odată cu noua lege a pensiilor, care acordă avantaje și puncte bonus celor cu o carieră lungă, unii dintre acești pensionari pe legea 3/1997 vor primi mai puțini bani suplimentari sau chiar deloc la recalculare.

„O categorie de pensionari afectați de recalculare, care vor păstra pensia actuală, sunt cei pensionați pe Legea 3 din 1997, în special femeile”, spune Dorina Barcari, specialist în pensii.

Ea a explicat că, conform legii de atunci, pensionarii aveau posibilitatea să se pensioneze după un număr redus de ani de muncă.

„Aveau posibilitatea să iasă la pensie cu stagiu de 25 de ani pentru că aveau perioada complementară de la grupe. Pe legea 3 nu s-a putut face cumul între pensie și un alt venit și s-a ieșit la pensie astfel: bărbații cu un stagiu complet la 30 de ani și femeile cu un stagiu complet la 25 de ani sau și aia puțin”, a declarat expertul.

Grupele de muncă s-au redenumit

Mulți dintre pensionarii care au fost pensionați în baza legii 3/1997 vor vedea o scădere a pensiilor la recalculare, deoarece punctele bonus sunt acordate numai dacă ai muncit cel puțin 25 de ani, conform noii legi.

În consecință, aceștia vor rămâne cu aceeași pensie ca în prezent, deoarece legea nouă prevede că nicio pensie nu poate scădea.

Dorina Barcari a remarcat că vechea lege a pensiilor recompensa mai bine și mai corect munca în grupe decât cea care urmează să intre în vigoare în septembrie.

Ea a explicat că grupele de muncă au fost redenumite în condiții speciale și deosebite.

pensionari
SURSA FOTO: pixabay.com

Expertul a explicat că în conformitate cu noua lege a pensiilor, se acordă 0,5 puncte, ceea ce reprezintă o sumă mai mică în comparație cu beneficiile acordate anterior (dar doar pentru cei care se pensionează pe legea nouă după septembrie – pe legislația actuală nu se oferă niciun bonus).

„Grupele de muncă s-au redenumit: condiții speciale și deosebite. Până acum, pentru grupa I condiții speciale se dădea un bonus (adaus) de 50% din punctajul lunar.

Acum se dau 0,5 puncte, care este clar mai puțin (dar numai pentru românii care ies la pensie pe legea nouă, după septembrie – pe actuala lege nu se dă nimic).

Pentru grupa a II-a, redenumită condiții deosebite, era un bonus de 25% din punctajul lunar. Acum, se va adăuga 0,25 de puncte (pentru cei care se pensionează pe legea nouă n.red). Este un dezavantaj pentru pensionarii care ies pe legea nouă.

Pentru cei care au avut stagiu complet de 25 de ani sau de 20 de ani cei de la grupa I, ei vor avea o scădere mai mare de pensie”, a spus Dorina Barcari.

Ce prevederi sunt în legea 3/1997?

Legea 3/1997 prevede următoarele:

(1) Personalul muncitor care are o vechime în muncă de minimum 30 ani bărbaţii şi 25 ani femeile, are dreptul la pensie pentru munca depusă şi limita de vârstă, la împlinirea vârstei de 62 ani barbaţii şi 57 ani femeile.

(2) Persoanele încadrate în muncă care au o vechime de cel puţin 30 ani barbaţii şi 25 ani femeile, sunt pensionate, la cererea lor, şi la împlinirea vârstei de 60 ani barbaţii şi 55 ani femeile.

(3) Persoanele care doresc să continue activitatea şi după împlinirea vârstei de 62 ani bărbaţii şi 57 ani femeile, pot cere, cu 3 luni înainte de împlinirea acestor vârste, ca unitatea să le menţină în muncă pe o perioadă de cel mult 3 ani. În cazul în care unitatea nu aprobă cererea, persoana interesată se poate adresa organului ierarhic superior, care poate decide menţinerea în muncă, în aceeaşi unitate, ori într-o altă unitate subordonată, sau înscrierea la pensie.