Mai exact, potrivit Reuters, profitul grupului bancar italian a depăşit aşteptările în trimestrul doi din 2020, chiar dacă provizioanele pentru creditele neperformante au urcat la 1,4 miliarde de dolari, citează agerpres.
Astfel, datele arată că în perioada aprilie-iunie 2020, profitul net a crescut cu 16% faţă de trimestrul doi din 2019, la 1,4 miliarde de dolari, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la 1,1 miliarde de dolari.
Intesa a beneficiat în trimestrul doi din 2020 de un câştig de capital de 1,1 miliarde de dolari, în urma vânzării diviziei sale de plăţi companiei Nexi.
În ceea ce privește venitul net din dobânzi, acesta a scăzut uşor în perioada aprilie-iunie 2020, faţă de trimestrul doi din 2019, în timp ce veniturile din taxe au înregistrat un declin de 11%, în contextul efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19).
Veniturile au totalizat 4,1 miliarde de dolari, în linie cu estimările analiştilor.
Preluare surpriză
Săptămâna trecută, Intesa a obţinut controlul rivalei mai mici UBI. Noua entitatea va fi a şaptea mare bancă din zona euro, va controla aproximativ o cincime din piaţa împrumuturilor din Italia, în care lider este acum UniCredit, cu o cotă de piaţă de 12%.
Totodată, în luna februarie a acestui an, Intesa a lansat o ofertă de preluare surpriză, de 4,1 miliarde de euro (4,8 miliarde de dolari), a UBI, un semn că îndelung previzionata consolidare în rândul băncilor din Italia ar putea începe.
Tranzacţia dintre Intesa şi UBI reprezintă una dintre cele mai mari fuziuni bancare din Europa din ultimul deceniu.
Intesa se aşteaptă să finalizeze tranzacţia până la finalul acestui an şi estimează că în urma acordului profiturile per acţiune vor creşte cu 6% faţă de nivelul din 2019.
Cele mai mari grupuri bancare italiene – UniCredit SpA şi Intesa Sanpaolo SpA – sunt prezente şi pe piaţa din România.