Pierderile au depăşit estimările în condiţiile în care RBS a renunţat la o parte din sumele de recuperat din datoria Greciei (1,1 miliarde de lire sterline) şi a trebuit să ofere compensaţii de 850 milioane de lire sterline clienţilor cărora li s-au vândut incorect asigurări. Iniţial, un sondaj realizat de agenţia Bloomberg cu 11 analişti indica un potenţial al pierderilor de doar 1,1 miliarde de lire sterline, nivel similar celui înregistrat anul trecut. Activele băncii au fost reduse, potrivit Bloomberg, cu peste 600 miliarde de lire sterline, până la 1,66 miliarde de lire sterline, din 2007, de când Stephen Hester a preluat funcţia de CEO. În acelaşi interval, numărul de angajaţi ai grupului a scăzut cu peste 35.000. Hester spunea luna aceasta că restructurarea RBS a echivalat cu dezamorsarea “celei mai mari bombe din istorie”. Statul britanic a fost nevoit să salveze RBS în perioada de vârf a crizei financiare, cu o injecţie de 45,5 miliarde de lire sterline din banii contribuabililor, cel mai costisitor bailout bancar.Rezultatele grupului au fost afectate şi de creşterea costurilor de împrumut, în condiţiile în care banca nu a mai avut acces la finanţare guvernamentală cu dobândă redusă şi a trebuit să se împrumute din piaţă la costuri mari. În decembrie 2011, RBS a apelat la un împrumut de urgenţă de la Banca Centrală Europeană, de 5 miliarde de euro, deoarece costurile de împrumut ajunseseră la un nivel nesustenabil, potrivit unei surse apropiate problemei citate de Bloomberg.
Chiar dacă a avut pierderi, banca a continuat să acorde bonusuri angajaţilor. Suma alocată pentru plata bonusurilor a scăzut în 2011 cu 21%. De asemenea, bonusurile de 390 de milioane de lire sterline acordate în 2011 angajaţilor care lucrează la divizia de investment-banking sunt mai mici cu 58% comparativ cu 2010.
Directorul general de la RBS, Stephen Hester, a declarat că bonusurile acordate au fost necesare pentru a atrage personal calificat şi a putea readuce banca pe profit.