Vânzarea va fi încheiată în câteva săptămâni, potrivit sursei citate. O condiţie a înţelegerii este delistarea de la Bursa din Tel Aviv a Africa-Israel Investments. De asemenea, miliardarul Lev Leviev, principalul acţionar al companiei, va rămâne doar cu subsidiara grupului din Rusia, adică AFI Development, listată acum la Londra. Totuşi, acţiunile Africa Israel Properties, care controlează şi activităţile grupului din România, vor continua să fie tranzacţionate la Bursa din Tel Aviv.
Africa-Israel datorează peste 680 mil. euro deţinătorilor obligaţiunilor sale şi este în stare de insolvenţă, potrivit presei israeliene. Din acest motiv, la începutul acestui an, creditorii companiei au început să caute soluţii pentru vânzarea companiei. Printre investitorii interesaţi de preluarea grupului se numără şi Globalworth, firmă fondată în România de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas. Creditorii Africa-Israel nu au acceptat propunerea Globalworth, care era interesată doar de activele din Europa ale grupului, adică partea valoroasă, spune sursa Capital.
Noul proprietar, Naty Saidoff, are un istoric similar cu cel al vechiului proprietar, Lev Leviev. Ambii şi-au pus baza averii prin comercializarea de diamante. Fost ofiţer în armata israeliană, Naty Saidoff locuieşte în Los Angeles, Statele Unite ale Americii, unde şi-a extins mare parte din investiţiile sale imobiliare.
Probleme la schimbarea acţionarului
În ultimele raporate financiare ale AFI Europe se precizează faptul că modificarea acţionariatului ar putea determina anumite bănci care au finanţat până acum investitorul să ceară o rambursare imediată a creditelor. Suma totală a acestui tip de credite, pentru care băncile pot cere rambursarea anticipată, era de 161,2 mil. euro la finalul primului semestru al acestui an. Mai mult, incertitudinea legată de posibilitatea schimbării controlului ar putea afecta abilitatea grupului de a face noi credite pentru proiectele sale.
Procesul de schimbare a acţionariatului pare să fie şi motivul pentru care fraţii Pavăl au decis să nu mai cumpere cele cinci clădiri de birouri care flanchează mallul AFI Palace Cotroceni din Bucureşti. Datoriile AFI Europe la nivel local sunt impresionante. Compania are un credit de peste 200 mil. euro de la un consorţiu bancar format din Deutsche Pfanbriefbank, Erste Group Bank şi Raiffeisen Bank luat pentru refinanţarea centrului comercial din Cotroceni; altul de 32 mil. euro de la BCR pentru finalizarea clădirilor de birouri AFI Park 2 şi 3, un împrumut de 13,4 mil. euro accesat la UniCredit Bank Austria pentru AFI Park 1 şi unul de 39 mil. euro de la Bank Leumi România folosit pentru finalizarea ultimelor două clădiri din AFI Park. De asemenea, pentru dezvoltarea mallului AFI Palace Ploieşti, compania a luat un credit de 31,92 mil. euro de la Raiffeisen Bank International Viena şi subsidiara Raiffeisen Bank Bucureşti, suplimentat cu alte 6 mil. euro.
În prezent, AFI Europe lucrează în România la un nou proiect de birouri în cartierul bucureştean Rahova, la un proiect de locuinţe în Bucureştii Noi şi la un centru comercial şi birouri în Braşov.