Potrivit surselor, banca de stat China Everbright Bank Co a demarat mai mult acţiuni la un tribunal din Shanghai împotriva CEFC (Shanghai) International Group Co, o subsidiară a CEFC, în încercarea de a-şi limita expunere pe grupul care în prezent trece printr-o perioadă dificilă.
Acţiunile demarate de Everbright Bank cresc presiunile asupra CEFC şi vin într-un moment în care autorităţile chineze şi-au intensificat controalele asupra achiziţiilor pe datorii efectuate de companiile private, de teamă că acestea ar putea pune în pericol securitatea financiară.
Separat, sursele citate de Reuters susţin că banca de stat China Development Bank (CDB), principalul susţinător financiar al CEFC, a organizat luni o reuniune a creditorilor CEFC la care a cerut participanţilor să amâne demararea de acţiuni în justiţie şi de asemenea să nu ceară rambursarea creditelor acordate în ideea de a permite companiei să-şi menţină operaţiunile normale.
Conform raportului financiar pe 2017, CEFC China Energy are împrumuturi pe termen scurt scadente în primul semestru din 2018, în valoare de aproximativ 44 miliarde de yuani (6,94 miliarde de dolari). Datoria sa totală se ridică la 117 miliarde de yuani la 30 iunie 2017, faţă de active totale de 169 miliarde de yuani.
În doar câţiva ani, CEFC s-a transformat dintr-un trader petrolier de nişă din oraşul natal al lui Ye Jianming (provincia chineză Fujian, din sud-estul Chinei) într-un conglomerat cu activităţi în domeniul energiei şi finanţelor. Totul a culminat în 2017 cu o tranzacţie conform căreia CEFC va prelua o participaţie de 9,1 miliarde dolari la grupul petrolier rus Rosneft. Grupul de stat China Development Bank (CDB) este principalul susţinător financiar al CEFC şi ar urma să joacă un rol important şi în tranzacţia cu Rosneft.
În prezent, CEFC China Energy Co. trece printr-o perioadă dificilă în contextul îngrijorărilor cu privire la finanţele companiei, după ce fondatorul şi preşedintele CEFC, Ye Jianming, este investigat de autorităţile chineze pentru presupuse infracţiuni economice. CEFC susţine că aceste informaţii sunt "iresponsabile" şi "nefondate".
Anterior, grupul petrolier kazah KazMunayGas a anunţat că finalizarea tranzacţiei prin care compania chineză CEFC China Energy Company Ltd. va prelua un pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere române KMG International NV, care deține și desfășoară activități de rafinare, comercializare și distribuție țiței și produse petroliere prin rețeaua proprie de benzinării Rompetrol în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, precum și prin intermediul partenerilor săi din regiunea Mării Negre. Tranzacția a fost amânată pentru sfârşitul lunii iunie.