Grupul de la Cluj (ediţia energetică), conectat la afaceri de înaltă tensiune

Grupul de echipamente şi servicii energetice clujean EnergoBit, evaluat azi la circa 130 de milioane de euro, atacă sectorul energiei regenerabile printr-o investiţie într-un parc eolian, evaluat la circa 35 de milioane de euro. În aprilie 1990, trei prieteni, Ioan Socea, Pal Peter şi Ştefan Gadola, plecau din cadrul Electrica pentru a-şi deschide propria firmă în sectorul energetic. „Cånd am pornit, nu ştiam că vom ajunge la milioane de euro. Ne-am spus că dacă reuşi

Grupul de echipamente şi servicii energetice clujean EnergoBit, evaluat azi la circa 130 de milioane de euro, atacă sectorul energiei regenerabile printr-o investiţie într-un parc eolian, evaluat la circa 35 de milioane de euro.

În aprilie 1990, trei prieteni, Ioan Socea, Pal Peter şi Ştefan Gadola, plecau din cadrul Electrica pentru a-şi deschide propria firmă în sectorul energetic. „Cånd am pornit, nu ştiam că vom ajunge la milioane de euro. Ne-am spus că dacă reuşim să ne obţinem salariul pe cont propriu este foarte bine“, povesteşte Ştefan Gadola, unul dintre cei trei vicepreşedinţi şi fondatori ai EnergoBit, grup ce numără azi 17 firme din domeniul producţiei şi serviciilor de energie şi are în portofoliu clienţi precum Electrica, Transelectrica, E.ON Gaz Romånia, Enel şi proiecte industriale şi de construcţii pentru Cefin sau Polus Real Estate, parte a grupului de dezvoltare imobiliară TriGranit.

Gadola, Pal şi Socea deţin, fiecare, circa 33,3% din acţiunile grupului EnergoBit, a cărui valoare pe baza profitului şi a indicatorilor din industrie a fost evaluată de Capital la circa 130 de milioane de euro.

Din momentul înfiinţării, compania a crescut anual, în medie, cu 30%. În ultimii trei ani, ritmul a fost mult mai accentuat, pe fondul creşterii cererii de sisteme energetice complexe şi al dezvoltării sectoarelor construcţiilor şi de distribuţie a energiei, odată cu intrarea jucătorilor internaţionali pe piaţa locală. „Dacă în 1992 aveam 20.000 de euro cifră de afaceri, anul trecut am ajuns să depăşim 90 de milioane de euro şi să obţinem un profit brut de 9,7 milioane de euro. Practic, în 2007 am crescut cifra de afaceri cu 75% faţă de anul precedent, iar în 2006 cifra de afaceri a fost cu 50% mai mare decåt cea din 2005“, spune Pal Peter, vicepreşedinte al EnergoBit.

Energia regenerabilă, următorul pas în extinderea grupului

În prezent, cei trei acţionari şi-au împărţit responsabilităţile în managementul companiei: Ioan Socea se ocupă de sectorul de producţie a echipamentelor de putere, Ştefan Gadola supervizează proiectele energetice complexe şi sistemele de automatică, iar Pal Peter răspunde de lucrările complexe comerciale şi de cele de iluminat.

Anul acesta, grupul se îndreaptă spre o cifră de afaceri de 110 milioane de euro, cea mai mare parte din această sumă fiind realizată din lucrările electrice complexe şi din producţie. EnergoBit deţine trei fabrici, cea mai mare dintre acestea fiind amplasată la Jibou, în judeţul Sălaj, un proiect greenfield, unde se produc echipamente electrice de mare putere. Anul trecut, EnergoBit a investit în această unitate aproximativ 1,5 milioane de euro pentru dublarea capacităţii de producţie, iar pentru acest an, în planul de cheltuieli al companiei, sunt bugetate alte 1,2 milioane de euro, pentru o nouă linie de echipamente.

În 2008, acţionarii EnergoBit mai au în plan alte două investiţii: un parc eolian şi nouă o fabrică de echipamente. „Fabrica de transformatoare va fi construită în Cluj şi este o investiţie de circa 3-4 milioane de euro, iar parcul eolian va fi amplasat pe 70 de hectare, în judeţul Tulcea, şi va avea o capacitate de 25 de MW“, spune Gadola.

Costurile acestui proiect de energie regenerabilă sunt între 35 şi 40 de milioane de euro, sumă în care sunt incluse lucrările de infrastructură, de la drumuri de acces la staţii electrice, amplasarea a 20 de turnuri de circa 100 de metri şi a turbinelor eoliene, precum şi măsurătorile făcute în faza iniţială a proiectului. În privinţa recuperării investiţiilor, Ştefan Gadola spune că, întrucåt centrala eoliană ar putea deveni operaţională în 2010, costurile vor fi amortizate în 10-12 ani.

În ultimii patru ani, pasiunea celor trei pentru fotbal s-a concretizat într-o investiţie, EnergoBit fiind unul dintre acţionarii principali ai clubului de fotbal CFR 1907 Cluj. Calificarea de anul acesta în Liga Campionilor va aduce în conturile clubului clujean 10,5 milioane de euro, bani care nu vor fi suficienţi pentru a acoperi cheltuielile din acest an destinate stadionului din Cluj-Napoca, estimate la circa 18-20 de milioane de euro. 

«De-a lungul timpului, am avut mai multe propuneri de preluare, dar noi am preferat să ne continuăm afacerea pe cont propriu. Vrem să construim încă o fabrică de transformatoare, la Cluj.»
Pal Peter , vicepreşedinte, EnergoBit

110 milioane de euro este cifra de afaceri estimată pentru 2008 de cei trei acţionari ai grupului EnergoBit, Ioan Socea, Pal Peter şi Ştefan Gadola (în fotografie, de la dreapta la stånga). Rata de profit brut a grupului este estimată la 10% din cifra de afaceri