Grupul de Luptă NATO din România are un nou comandant, colonelul Alexandre Feligonde, anunţă Forţele Terestre Române.
Ceremonia de schimbare a comenzii, între comandantul Regimentului 8 Paraşutişti de Infanterie Marină, colonelul Cristophe Degand, şi comandantul Regimentului 1 Blindat (1er Regiment de Chasseurs), colonelul Alexandre Feligonde, a avut loc vineri, la sediul Centrului Naţional de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu.
Grupul de Luptă NATO a fost constituit în luna mai
Evenimentul a avut loc în prezenţa şefului Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă, şi a comandantului Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est, generalul de brigadă Dorin Toma.
Grupul de Luptă al NATO din România a fost constituit începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaţionale aliate din cadrul Forţei de Răspuns a NATO, dislocate în ţara noastră.
Constituirea grupurilor de luptă în Bulgaria, România, Slovacia şi Ungaria se înscrie în setul de măsuri adoptate de NATO pentru consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe termen mediu şi lung, ca urmare a conflictului militar declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina.
La propunerea Franţei de a prelua rolul de naţiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance („Spearhead”) al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează, în prezent, Grupul de Luptă pentru Apărarea Colectivă (CDBG) pe teritoriul naţional, integrând, relaţional, efective ale Belgiei şi Ţărilor de Jos. Forţele principale ale CDBG sunt dispuse în Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, unde vor executa misiuni şi activităţi de instruire, alături de structuri ale Armatei României.
Nicolae Ciucă a cerut monitorizarea zonei Mării Negre
Amintim că, miercuri, prim-ministrul Nicolae Ciucă a cerut Alianței Nord Atlantice (NATO) să fie cu ochii pe Marea Neagră, invocând impredictibilitatea comportamentului Federației Ruse. Șeful Guvernului de la București a mai spus că securitatea în această zonă continuă să fie afectată.
Declarațiile premierului au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
„Securitatea în regiune continuă să fie afectată de războiul ilegal de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei. Am exprimat îngrijorarea cu privire la efectele pe care comportamentul agresiv și iresponsabil al Rusiei le pot avea pentru securitatea euro-atlantică și stabilitatea globală pe termen lung. Având în vedere dinamica ridicată a acestor evoluții, cât și impredictibilitatea comportamentului Rusiei, am cerut NATO să monitorizeze atent situația de la Marea Neagră”, a declarat Nicolae Ciucă.