Grupul Delhaize va transforma o biserică în supermarket

Grupul Delhaize a devenit proprietarul bisericii Sfânta Ana din orașul Gent (Belgia). În România, acest grup deține lanțul de magazine Mega Image.

Presa belgiană spune că grupul Delhaize va fi proprietarul bisericii pentru 99 e ani. După expirarea contractului de cesiune, biserica va intra din nou în posesia orașului.

Delhaize și-a dezvăluit planurile pentru un supermarket în biserică în urmă cu peste 4 ani. Opozanții au epuizat acum toate posibilitățile de a împiedica deschiderea unui magazin.

Cu toate acestea, grupul spune că va păstra identitatea bisericii. Astfel, reprezentanții grupului spun că nu vor instala publicitatea stridentă pe fațata clădirii.

Restaurarea fațadei și a interiorului bisericii se va întâmpla anul viitor. Pentru renovarea completă a clădirii, Delhaize a obținut o subvenție de 3 milioane de euro.

Delhaize a primit aprobare de acum 4 ani

Biserica Sfânta Ana este goală de câțiva ani. În urmă cu patru ani, autoritățile orașului Gent au aprobat planurile lanțului de supermarketuri de a deschide un supermarket în clădirea protejată.

Planurile aprobate includ, de asemenea, un bar de vinuri și un restaurant. Zona din jurul bisericii va fi transformată într-un mic parc.

Planul de a deschide un supermarket în biserică a fost aspru criticat. Un opozant, un violonist, a început un concert zilnic în fața bisericii pentru a protesta față de acest plan. Acesta și-a întrerupt concertele după ce a ajuns la concluzia că locuitorii din Gent erau „miei blânzi”.

Biserica Sfânta Ana din Gent, Belgia
SURSA FOTO: vrt.be

Planul nu a fost pe placul localnicilor din Gent

Cu toate acestea, autoritățile orașului au primit nenumărate obiecții din partea localnicilor. În ciuda acestui fapt, a fost acordată o licență provizorie.

Opozanții au sesizat autoritățile provinciale și chiar Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanță administrativă din Belgia. Obiecțiile au fost respinse în ambele ocazii.

Ei au sesizat apoi consiliul de contestare a licențelor, dar acesta a decis că obiecțiile erau nefondate. Toate posibilitățile legale de a contesta supermarketul au fost acum epuizate.

Un grup de acțiune înființat pentru a contesta aceste planuri este dezamăgit. Un purtător de cuvânt a declarat pentru VRT: „Astăzi, nimeni nu-și ține respirația pentru a vedea aici un Delhaize la modă sau un restaurant de 4 stele!”.