Grupul de presă german Axel Springer va achiziţiona o participaţie de 29% la Dogan Yayin, cel mai mare trust media din Turcia, în schimbul a 356,7 lire turceşti (161 milioane de euro), sub condiţia ca Dogan să rezolve problemele legate de amenda record primită de la autorităţile turce.

Dogan Yayin, care controlează şi postul de televiziune Kanal D, a primit o amendă de 3,22 miliarde de dolari din partea autorităţilor turce. Grupul media l-a acuzat pe premierul Tayyip Erdogan de tratament incorect, ca urmare a criticilor aduse guvernului, inclusiv acuzaţii de corupţie.

Trustul media turc trebuie să opereze o majorare de capital în valoare de 198 milioane de lire turceşti (89,61 milioane de euro) anterior intrării Axel Springer în acţionariat, potrivit unui comunicat al grupului german.

Preţul final al achiziţiei titlurilor Dogan poate înregistra ajustări, în funcţie de preţul în ultimele trei luni până la 31martie 2016, când urmează să fie efectuată plata finală.

Grupul german va deţine trei membri în consiliul de administraţie al Dogan Yayin, cinci aparţinând holdingului turc şi doi altor acţionari.

Acordul de achiziţia a 29% din acţiunile Dogan Yayin înlocuieşte o înţelegere anterioară privind preluarea de către grupul german a 9,1% din acţiunile trustului media. Înţelegerea a fost încheiată în noiembrie 2008, dar nu a fost finalizată.

Tranzacţia trebuie aprobată de autorităţile media şi antitrust competenete.

SURSA: Mediafax