România devine, astfel, a 22-a ţară în care Grupul Metinvest deschide o reprezentanţă comercială. ”Perspectiva noastră cu privire la viitorul nostru în Europa şi, în special în România, ţine foarte mult de faptul că suntem auto-suficienţi în ceea ce priveşte resursele. Producem minereu de fier în produse finite clienţilor noştri. În 2013, câştigurile totale au fost de 13 miliarde de euro, iar producţia de oţel este de 12 milioane de tone de oţel. Am pornit la drum în 2006, dar în această perioadă am acumulat foarte multe cunoştinţe. Am întâmpinat şi unele dificultăţi, dar am avut un parcurs interesant. Evenimentele recente /din Ucraina n.r./ vă pot face o idee despre dificultăţile pe care le-am întâmpinat. Faptul că avem o afacere consolidată în Ucraina şi în Rusia şi apoi faptul că am achiziţionat afaceri în Bulgaria, Marea Britanie şi în Italia, ne-au făcut să ne decidem că trebuie să ne cunoaştem mai bine clienţii. Am ales România şi nu ne oprim aici. Călătoria va continua”, a afirmat David Summerfield, directorul de dezvoltare regională al Metinvest.
La rândul său, Veselin Socolov, directorul general al Metinvest Carpathia, a precizat că decizia de a deschide o reprezentanţă comercială în România a avut la bază şi rezultatele economice pozitive înregistrate de ţară în anul anterior, precum şi estimările pentru 2014.
'Anul trecut, s-a consemnat o creştere economică de 3,5% a PIB-ului în România. Acest lucru a dus, inevitabil, la o creştere a cererii de oţel. În România au existat momente foarte bune de cooperare între producătorii de oţel şi societăţile care achiziţionează produse finite de oţel. S-ar părea că anul trecut 2,2 milioane de tone de produse din oţel tone s-au exportat, iar 2,6 milioane de tone s-au importat. Date fiind aceste informaţii, putem spune că Metinvest este un furnizor natural pentru piaţa de oţel din România', a spus Socolov.
Activitatea reprezentanţei din România va avea ca scop asigurarea dezvoltării continue a colaborării cu alte companii care activează în domeniul construcţiilor, industriei constructoare de maşini şi al producţiei de ţevi.
Totodată, pentru clienţi va funcţiona un canal unic operativ de interacţiune cu Metinvest, prin intermediul căruia aceştia pot plasa comenzi 'pachete', combinând diferite tipuri de produse metalurgice.
Conform viziunii strategice a Grupului, scopul acestuia este să devină un producător european reprezentativ în domeniul metalurgic, cu indici stabili de creştere şi rentabilitate, indiferent de caracterul ciclic al pieţelor, şi să asigure rentabilitatea investiţiilor peste standardele din domeniu.
În anul 2013, Grupul a încasat 12,8 miliarde de dolari, iar rentabilitatea lui conform indicelui EBITDA a fost de 18%.
Oficialii companiei consideră că Europa este o regiune de desfacere cheie pentru Metinvest în condiţiile în care partea ei în structura vânzărilor de materiale de oţeluri laminate este de 24%.
Pe de altă parte, piaţa românească consumă aproximativ 2,5 milioane de tone de oţel anual, fiind cea mai mare din Europa de Sud-Est.
Metinvest este un grup de companii metalurgice internaţionale, integrate vertical, care administrează fiecare element din lanţul de producţie, începând cu extracţia minereului de fier şi a cărbunelui şi până la producerea semifabricatelor şi a producţiei metalice finite.
Structura Grupului este formată din întreprinderi metalurgice din Ucraina, Europa şi SUA, precum şi din reţele de desfacere pe patru cele mai mari pieţe din lume.
Grupul Metinvest are 20 de reprezentanţe comerciale şi depozite în Europa, inclusiv în Balcani, ţările Baltice, Belgia, Bulgaria, Germania, Italia, România, Elveţia şi Marea Britanie. La nivel global, Metinvest are reprezentanţe comerciale în 21 de ţări şi mai mult de 5.300 de clienţi, dintre care 1.600 în Europa.
Uzinele metalurgice ale Grupului Metinvest sunt amplasate în Ucraina şi în câteva ţări europene, precum Promet Steel din Bulgaria cu o capacitate de 500.000 de tone pe an, Metinvest Trametal şi Ferriera Valsider din Italia cu o capacitate totală de 1,2 milioane de tone pe an. În Marea Britanie, compania deţine uzina Spartan UK care poate produce 200.000 de tone de oţel laminat pe an.
Acţionarii principali ai Metinvest B.V. (Holding Grup Metinvest) sunt: Grupul SCM (71,25%) şi Grupul SMART (23,75%), care administrează Grupul în calitate de parteneri. (Sursa: Agerpres)