Gigantul minier Rio Tinto Group a anuntat ca va disponibiliza 14.000 de angajati in incercarea de a face economii si a reduce valoarea datoriilor cu 10 miliarde de dolari. In acest moment compania are datorii cumulate de 38,9 miliarde de dolari.

Rio Tinto si-a revizuit in scadere previziunile pentru 2008 in cel de-al treilea trimestru al anului, insa din acel moment conditiile cererii s-au inrautatit, compania fiind nevoita sa aplice noi masuri.

“Vom cobora costurile de capital si ale operatiunilor, pana cand vom vedea semne credibile si semnificative de revenire a pietei”, a spus Tom Albanese, directorul executiv al companiei.

Compania ar putea, de asemenea, sa amane sau chiar sa renunte la noi proiecte si isi va restrange si planurile de extindere.

La finele lunii noiembrie BHP Billiton, cea mai mare companie miniera din lume, a abandonat oferta ostila de preluare a Rio Tinto Ltd, in valoare de 68 miliarde de dolari, in conditiile crizei economice actuale si a blocajului pe piata creditelor.

Compania cu sediul in Melbourne a lansat pentru prima data o oferta de preluare a rivalei in luna februarie, oferind 3,4 actiuni BHP pentru o actiune Rio Tinto, valoarea unei eventuale tranzactii ridicandu-se astfel la 147 miliarde de dolari. Aceasta a fost cea mai mare oferta din istorie, dupa cea facuta de Vodafone in 2000 pentru cumpararea Mannesmann, oferta care s-a ridicat la 177,2 miliarde de dolari.

Din luna februarie insa valoarea actiunilor celor doua companii a scazut puternic, iar valoarea ofertei a ajuns la 68 miliarde de dolari.

Sursa: CNN