Este vorba despre un rezultat operaţional CCS EBITDA de 975 de milioane de dolari, în scădere cu 15% faţă de aceeaşi perioadă din anul 2019.

„În primele şase luni, Grupul MOL a înregistrat un rezultat EBITDA de 975 milioane de dolari, în condiţiile unei scăderi semnificative a EBITDA în T2, din cauza pandemiei şi a crizei economice. Ţinta privind cheltuielile de capital de 1,5 miliarde de dolari în 2020 a fost confirmată, aceasta implicând şi generarea la un nivel susţinut a fluxului de numerar liber simplificat. În pofida provocărilor, fluxul de numerar liber simplificat a rămas pozitiv în T2 şi a fost relativ constant la nivelul primelor şase luni, la 356 milioane de dolari, în condiţiile reducerii cheltuielilor de capital ca reacţie la pandemie şi la criza economică generată de aceasta”, informează grupul într-un comunicat.

Sursa citată mai precizează că o nouă ţintă orientativă privind rezultatul EBITDA în 2020 a fost stabilită la 1,7-1,9 miliarde de dolari, reflectând condiţiile comerciale dificile, care sunt aşteptate să continue şi în semestrul al doilea.

Pe segmentul Upstream, rezultatul EBITDA a scăzut la 112 milioane de dolari în trimestrul al doilea şi la 297 milioane de dolari în primul semestru, fiind afectat de colapsul preţurilor petrolului şi gazelor.

Producția a crescut

În ceea ce privește producţia de hidrocarburi, aceasta a crescut cu 6% faţă de trimestrul anterior, la 117.000 de barili echivalent petrol pe zi, în condiţiile în care contribuţia câmpului petrolier ACG din Azerbaijan a compensat volumele mai reduse înregistrate în Marea Britanie şi Pakistan. Astfel, producţia medie zilnică de hidrocarburi a atins 130.000 de barili echivalent petrol în iulie.

„În T2 2020, MOL, în calitate de operator, a descoperit o rezervă de gaze şi condensat în perimetrul TAL din Pakistan, unde sonda de explorare Mamikhel South-1 a testat un debit de gaze şi condensat de 6.516 barili echivalent petrol pe zi.”, se menţionează în comunicat.

Legat de segmentul Downstream, rezultatul EBITDA a scăzut la 110 milioane de dolari în al doilea trimestru, în condiţiile în care marjele de rafinare au devenit negative de la jumătatea lunii mai. „Un T1 cu rezultate solide a fost urmat de provocări operaţionale majore în T2, marcat de mişcări fără precedent ale preţurilor şi marjelor de rafinare. Rezultatele aferente întregului semestru întâi arată mai bine, cu un nivel al indicatorului EBITDA de 405 milioane USD, în creştere anuală cu 0,5%.”, se mai spune în comunicat.

Compania a mai precizat că întrega contribuţie a activităţii din segmentul petrochimic a rămas la un nivel solid, în condiţiile în care atât marjele, cât şi volumele s-au menţinut la un nivel relativ solid în perioada pandemiei.

„Segmentul Consumer Services s-a dovedit rezilient în faţa crizei, rezultatul EBITDA fiind relativ constant în monedă locală (-6% exprimat în dolari, până la 111 milioane dolari), în pofida unei scăderi anuale a volumului total al vânzărilor de 22% în T2, ca urmare a măsurilor de restricţionare a circulaţiei la nivel regional pe fondul pandemiei COVID-19”, susţin reprezentanţii grupului.

Rezultatul EBITDA în segmentul Gas Midstream aproape s-a dublat în în al doilea trimestru, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 45 milioane de dolari, şi a atins un nivel de 116 milioane de dolari în prima jumătate a anului, pe fondul creşterii rezervărilor de capacitate şi scăderii cheltuielilor operaţionale.