Acordul pentru preluarea de catre Eureko a inca 54,38% din actiunile firmei elene de asigurari Interamerican a fost semnat la sfarsitul lunii mai, pentru o suma de 977,4 milioane euro. Daca acest acord va fi aprobat de autoritatile grecesti si de actionarii grupului Eureko, acesta va detine 79,38% din Interamerican si, conform legislatiei elene, va trebui sa faca o oferta publica de cumparare pentru restul de 20,62% din actiuni.
Din grupul paneuropean Eureko fac parte, in prezent, patru companii de asigurari: Achmea (numarul doi in Olanda), Seguros e Pensoes (liderul pietei in Portugalia), Friends First (locul cinci in Irlanda) si PZU (cea mai mare companie de asigurari din Polonia si din Europa Centrala).
In topul mondial al asiguratorilor, Eureko ocupa, la sfarsitul anului trecut, locul 16, in timp ce Interamerican nu figura in primele 20 de pozitii. Activele insumate ale celor doua entitati de asigurari se ridica la 50,6 miliarde euro, aportul firmei elene (1,44 miliarde euro) fiind considerabil mai mic decat cel al gigantului multinational (49,15 miliarde euro). Tocmai de aceea este de asteptat ca intrarea Interamerican in Eureko sa nu aiba un impact deosebit pe piata mondiala. Lucrurile se schimba insa in ceea ce priveste efectele asupra pietelor regionale.
Interamerican este lider pe piata elena a asigurarilor, pozitie pe care si-o va consolida prin apartenenta la Eureko. In Romania, compania elena are o pozitie inca modesta, fiind a saptea in domeniul asigurarilor de viata si detinand o cota de 2,1% din piata asigurarilor non-viata. Sprijinul logistic, dar mai ales financiar al grupului Eureko ar putea fi insa determinant pentru cresterea rapida a cotei pe o piata de mici dimensiuni (dar cu potential mare pe termen lung) cum este, in prezent, cea romaneasca.
De altfel, imediat dupa anuntarea semnarii acordului, directorul general al Interamerican Romania, Athanasios Alexiadis, declara ca firma pe care o conduce pregateste diversificarea gamei de produse la standarde europene. Este vorba de lansarea unui produs de viata de tip investitional, introducerea asigurarilor de sanatate si imbunatatirea produselor de pensii.