Grupul petrolier american Exxon Mobil va da în judecată Uniunea Europeană
Grupul petrolier american Exxon Mobil a anunțat că va da în judecată Uniunea Europeană pentru a încerca să o forţeze să renunţe la noua taxă excepţională impusă recent. Potrivit Exxon Mobil, UE şi-a depăşit autoritatea legală prin impunerea taxei.
„Impozitul pe profit excepţional este contraproductiv, descurajează investiţiile şi subminează încrederea investitorilor”, a declarat, miercuri, Casey Norton, purtătorul de cuvânt al Exxon Mobil.
Potrivit spuselor sale, Exxon Mobil va lua în considerare taxa excepțională impusă recent de către UE, în timp ce va lua în considerare și investiţiile viitoare legate de aprovizionarea cu energie şi tranziţia Europei.
„Dacă investim aici depinde în primul rând de cât de atractivă şi competitivă va fi Europa”, a explicat Casey Norton, relatează ziarul britanic Financial Times.
Potrivit sursei citate anterior, taxele excepţionale pe profit impuse de Uniunea Europeană ar putea costa cel puţin două miliarde de dolari americani până la sfârşitul anului 2023, a zis directorul financiar Kathryn Mikells, într-o discuţie cu analiştii economici pe care a avut-o pe data de 8 decembrie 2022.
Vă amintim că Exxon Mobil a anunțat recent că a investit trei miliarde de dolari americani în ultimul deceniu în proiecte de rafinării în Europa, care îl vor ajuta să livreze mai multe produse energetice într-un moment în care statele europene încearcă să-şi reducă importurile din Rusia.
Giganţii petrolieri din SUA îşi cresc cheltuielile pentru proiectele energetice în 2023
De asemenea, Exxon Mobil și Chevron şi-au prezentat anterior planurile pentru noul an. Având în vedere cererea crescută, dar şi preţurile ridicate ale petrolului, Exxon Mobil şi Chevron intenţionează să majoreze cheltuielile pentru proiectele energetice în 2023, notează agenția de presă Reuters.
Investiţiile vlor or fi mai mari decât cele din 2022, însă vor fi departe de sumele cheltuite în 2013, respectiv mai puţin de jumătate faţă de recordul de 84 miliarde de dolari americani din acel an. În 2013, preţurile petrolului erau tranzacţionate deseori la peste 100 de dolari americani pe baril, aşa cum s-a întâmplat şi în 2022.
Exxon Mobil şi Chevron au la dispoziţie fonduri mari, datorită preţurilor mari şi reducerilor de costuri anterioare. Cele două companii au crescut drastic plăţile acţionarilor. Modul în care au acţionat giganţii petrolieri din SUA a adus şi probleme cu Administraţia Biden. Casa Albă a pus presiune din cauza accentului pe randamentul acţionarilor, criticând companiile petroliere pentru că nu şi-au crescut producţia de petrol pentru a ajuta la scăderea preţurilor pentru consumatori. Bugetele pentru noul an vor rămâne în limitele stabilite de fiecare mare companie înainte de începerea războiului din Ucraina, relatează sursa citată anterior.
Reprezentanţii Exxon Mobil au transmis recent că vor creşte investiţiile în proiecte anul viitor la 23-25 de miliarde de dolari americani, de la 22 de miliarde de dolari americani estimaţi în acest an, în timp ce Chevron are de gând să cheltuie 17 miliarde de dolari americani. Creşterile includ noi fonduri pentru proiectele de reducere a emisiilor şi pentru a compensa impactul inflaţiei, însă cheltuielile mai mari nu vor duce imediat la o producţie mai mare.
Reprezentanţii Exxon Mobil au spus, totodată, că se aşteaptă ca producţia din 2023 să fie stabilă, la aproximativ 3,7 milioane de barili echivalent petrol pe zi (boed). La rândul său, Chevron a prognozat o creştere anuală medie compusă mai mare de 3% până în 2026.