Cåţiva politicieni au prins din mers trenul numit piaţa asigurărilor şi pensiilor private, devenind întreprinzători de succes. Alţii au stabilit recorduri de profitabilitate la catedră.
Creşterea pieţei asigurărilor şi posibilităţile de cåştig din intermediere au devenit în ultimii ani o atracţie pentru o categorie specială de întreprinzători: politicienii şi membrii familiilor lor. De la deputatul PSD Miron Mitrea la europarlamentarul Daniel Dăianu, de la soţia ministrului sănătăţii, Eugen Nicolăescu, la fiul senatorului UDMR Attila Verestoy, toţi au ceva în comun: sunt asociaţi în firme care intermediază vånzări de asigurări şi pensii private. Alte nume sunt senatorul PC Corneliu Pascu şi senatorul PNL Corneliu Basgan. În piaţă se mai află de ani buni fiul controversatului Ristea Priboi, în timp ce mondenul Andrei Hrebenciuc, fiul deputatului PSD Viorel Hrebenciuc, a încercat şi el, dar s-a retras la un moment dat.
Apetenţa pentru brokeraj a oamenilor politici sau a rudelor lor nu e o surpriză: afacerea are costuri reduse, atåt ca investiţie iniţială, cåt şi pe parcurs, profiturile sunt destul de mari, iar riscurile sunt infime. Nu în ultimul rånd, apartenenţa la lumea politică se traduce în existenţa unui cerc larg de relaţii, lucru care nu poate decåt să ajute la creşterea businessului.
O altă modalitate prin care politicienii îşi rotunjesc veniturile este susţinerea, în timpul liber, de cursuri la facultăţi. Această activitate a devenit foarte profitabilă, în ultimul timp, pentru că salariile din mediul academic au ajuns la niveluri de invidiat chiar şi pentru unii demnitari. Pentru cåteva ore de stat la catedră pe săptămånă, politicienii primesc o remuneraţie semnificativ mai mare decåt cea de parlamentar. Adrian Năstase, de exemplu, a obţinut anul trecut un salariu ca deputat de 58.200 de lei, în timp ce activitatea de profesor i-a adus peste 90.000 de lei. Deşi unii critici susţin că politicienii nu au timpul necesar pentru a pregăti susţinerea unor cursuri de calitate la facultăţi şi că, de multe ori, activitatea din Parlament sau Guvern nu le permite să ajungă la cursuri, aceştia nu renunţă la catedre, indiferent cåt de solicitant este serviciul de bază. Este şi cazul lui Adrian Iorgulescu, care în 2007, pe långă activitatea de ministru, a avut timp să fie şi profesor la Universitatea de Muzică din Bucureşti, de unde şi-a umflat venitul cu peste 46.000 de lei.
GARANŢIE Brokerajul este o afacere ce pare să le vină ca o mănuşă oamenilor politici autohtoni. Influenţa personală a acestora este direct proporţională cu profiturile.
Piaţa asigurărilor a crescut fulminant de la un an la altul, ajungånd la 7,16 miliarde de lei (echivalentul a 2,14 miliarde de euro) la sfårşitul anului trecut. Brokerii de asigurări au intermediat, în 2007, prime în valoare de 640 de milioane de euro, adică aproape 30% din totalul primelor brute susbscrise, iar specialiştii se aşteaptă ca în acest an societăţile de brokeraj să intermedieze 37%-38% din piaţa asigurărilor. Nici nu e de mirare că tot mai mulţi romåni cu spirit întreprinzător sunt tentaţi să investească în acest domeniu. Printre ei, numeroşi politicieni.
Constanţa Nicolăescu, „Constance“ pentru apropiaţi, conduce o companie care prestează în domeniul comunicării şi relaţiilor publice, Conen Consulting. Soţia ministrului sănătăţii, Eugen Nicolăescu, deţine 92% din firmă, iar restul revine altor persoane fizice. Pe långă activităţile directe, Conen Consulting deţine 45% din Sital Asigurări-Broker de Asigurare SRL, o firmă controlată de Cristian-Tiberiu Simulescu. Obiectul principal de activitate: „activităţi auxiliare ale caselor de asigurări şi de pensii“. Simulescu mai este asociat în Sital-Asigurări Broker de Pensii, dar şi în Amrom Automotive 2006, firmă implicată în preluarea ARO Cåmpulung. În 2006, Sital Asigurări – Broker de Asigurare a avut venituri de circa 8.000 de euro.
Constanţa Nicolăescu spune că a fost ideea ei să înfiinţeze firma, în urmă cu doi ani, şi că soţul ei nu se implică. „Firma, din cåte ştiu, e pe linia de plutire. Suntem începători, e destul de greu să ajungi pe profit. Probabil, îţi trebuie zece ani să faci profit în genul ăsta de activitate“. Nicolăescu mai spune că principalii clienţi ai firmei sunt persoane fizice şi că piaţa pe care activează este „în creştere“.
Despre Miron Mitrea se ştiu multe lucruri legate de politică, dar puţine de afaceri. Deputatul PSD deţine, conform declaraţiei de avere, 70% din Intermanagement Serv, un SRL cu sediul în strada Dr. Lister, Bucureşti. Firma se ocupă, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, de „consultanţă pentru afaceri şi management“. Restul procentelor îi revin lui Ciprian-Mihai Holhoş, şeful de cabinet al lui Mitrea de la Camera Deputaţilor, şi lui Bogdan-Dragoş Corneanu, subordonat al lui Mitrea la cabinetul său din Parlament. Unul dintre cei doi administratori este Realini Lupşa, fost component al trupei de muzică „Gaz pe Foc“. Prin Intermanagement Serv, înfiinţată anul trecut, Mitrea e asociat în alte firme de consultanţă, închirierea bunurilor imobiliare, dezvoltare imobiliară şi brokeraj de pensii private. Intermanagement Broker de Pensii Private SRL e deţinută de Intermanagent Serv (50%) şi de persoane fizice, între care Ciprian Holhoş, consilierul lui Mitrea, cu 15%.
Un domeniu în care merită să investeşti
Verestoy Attila, cel mai bogat politician din Romånia, are un „junior“ cu acelaşi nume. Noutatea adusă în familie de fiul senatorului UDMR e intrarea pe piaţa asigurărilor. Verestoy Attila jr. e asociat, la firma „Partenerul Meu Broker de Asigurare“, cu Laura Elena Oancea. Cei doi asociaţi împart afacerea în procente egale. Compania a fost autorizată în anul 2006 de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor. „Domnul Verestoy Attila senior e un om de la care toată lumea ar avea ceva de învăţat. Ne-a mai dat şi nouă cåte un sfat“, admite Laura Oancea.
Şi Daniel Dăianu, europarlamentar din partea PNL, este prezent în această piaţă. El deţine 10% din firma Protector-Broker de Asigurare SRL. Asociatul principal, cu 90%, este Michael Horst Schmidt. Acesta conduce Automobile Bavaria, dealerul BMW în Romånia, şi are participaţii în 16 firme. Dăianu şi Schmidt au mai fost asociaţi în Bavaria Leasing. Compania lor de asigurări e administrată de Octavian Florin Molnar, care a lucrat şi la alte firme din domeniu. La Protector a avut părţi sociale şi Valentin Tucă, actualul manager al companiei de asigurări Clal, deţinută de investitori israelieni.
Daniel Dăianu spune că brokerajul este un domeniu în care merită să investeşti, dar că acordă mai multă atenţie celorlalte afaceri pe care le are, în domenii precum consultanţa, factoringul sau leasingul. „Din păcate, criza economică internaţională va afecta brokerajul, avånd în vedere că este o afacere prin definiţie dependentă de mersul celorlalte businessuri. Totuşi, declinul ar putea fi compensat prin cåştigarea unei cote mai mari din piaţă“, afirmă el.
Copiii calcă pe urmele părinţilor
Există politicieni care s-au implicat chiar mai puternic în domeniu. Unul dintre cei mai vechi în piaţa asigurărilor este senatorul PNL Ion Basgan. El a fost membru fondator al actualei societăţi Euroins (fosta Asitrans). Basgan spune că, în prezent, deţine 3,75% din acţiunile acestei societăţi. În trecut a avut mai mult, circa 10%. Senatorul a fost şi membru în CA, dar a renunţat la funcţie în 2004. El afirmă că afacerile pe piaţa asigurărilor că sunt o „treabă bună“ şi adaugă că, din cåte a citit, aceasta nu este o activitate din care să pierzi bani. Şi fiica senatorului, Cristina Basgan, este acţionar la firma de asigurări şi, în acelaşi timp, membru în CA. În trecut, ea a deţinut peste 14% din acţiunile Asitrans, iar în prezent controlează un pachet de 7%-8%, potrivit senatorului.
Şi senatorul PC Corneliu Pascu este implicat în acest domeniu. El deţine, direct, circa 5,9% din ABC Asigurări, iar prin intermediul a două firme din grupul Iridex, încă 11,24% din aceeaşi societate.
ALTE NUME GRELE
PRIBOI Familia fostului parlamentar PSD Ristea Priboi este şi ea implicată în piaţa asigurărilor. Fiul lui Priboi, Eugen Mircea, e asociat, cu 10%, în Eurogroup Insurance-Reinsurance Broker SRL, înfiinţată în 1997. Firma e controlată de Eurobrokers Insurance Brokers SA din Grecia, care deţine 60%. Compania-mamă din Grecia e listată la bursa din Atena. În firma din Romånia mai apare asociat şi cetăţeanul francez de origine libaneză Ghassan Boustany, cu 30% din participaţii. Priboi şi Boustany sunt asociaţi şi într-o afacere cu îmbrăcăminte, libanezul fiind cel care aduce în Romånia brandul Jlo – produsele casei de modă a starului Jeniffer Lopez.
HREBENCIUC O vreme, a fost în joc şi Andrei Hrebenciuc, fiul senatorului PSD Viorel Hrebenciuc. Mondenul Hrebenciuc jr. era asociat în Hrema Insurance Broker SRL, firmă care vindea de la asigurări Casco pånă la asigurări de accidente, de clădiri şi de bunuri. Hrebenciuc nu mai apare însă în acţionariatul companiei, care şi-a schimbat numele în Accept Asig Broker de Asigurare.
640 de milioane de euro este valoarea primelor intermediate de societăţile de brokeraj în asigurări în 2007, adică aproximativ 30% din totalul primelor