RBI este a demarat un proces de restructurare destinat reducerii bilanţului şi îmbunătăţirii nivelului capitalului Common Equity Tier 1 până la nivelul de 12% la finele lui 2017, de la 1,7% la finele celui de al doilea trimestru. 'Atâta timp cât nu vom atinge acest nivel de 12%, propunerea noastră de dividende va rămâne una limitată', a declarat Karl Sevelda la o reuniune cu jurnaliştii financiari. Aceasta înseamnă că în 2015 RBI nu va plăti niciun dividend, iar în 2016 va plăti, în cel mai bun caz, un dividend mic.
În ceea ce priveşte procesul de vânzare a diviziei RBI Polbank, a opta mare bancă din Polonia după active, Karl Sevelda a spus că acesta va fi relansat după alegerile parlamentare de duminică. Sevelda a recunoscut că portofoliul de credite în franci elveţieni al Polbank a devenit o povară în condiţiile în care o serie de bănci spaniole şi franceze şi-au manifestat interesul pentru preluarea Polbank dar ulterior s-au retras tocmai din cauza creditelor în franci. CEO-ul de la Raiffeisen a spus că banca a demarat pregătirile pentru ca portofoliul de credite în franci al Polbank, în valoare de 3,2 miliarde de euro, să fie transferat către o entitate separată să fie transferat către o entitate legală separată astfel încât să vândă Polbank fără acest portofoliu. 'Presupunem că dacă o separăm de acest portofoliu vom primi un preţ mai bun', a apreciat Karl Sevelda, adăugând că procesul de licitaţie va fi reluat la scurt timp după alegeri.
O problemă mai mare cu creditele în franci elveţieni o va înregistra Raiffeisen Bank International în Croaţia, crede Karl Sevelda. Potrivit acestui noua legislaţie care prevede convertirea în euro a creditelor în franci va provoca RBI pierderi de 60 de milioane de euro. Guvernul de la Zagreb a declarat în mod public ca în cazul în care actul normativ de convertire a creditelor în franci va fi atacat la Curtea Constituţională va introduce un impozit bancar. 'Băncile vor avea de plătit în orice caz', a subliniat Sevelda.
Raiffeisen Bank International urmează să dea publicităţii rezultatele pe trimestrul al treilea în data de 12 noiembrie.
Raiffeisen Bank International a fondat filiala din România în anul 1998. Raiffeisen Bank România este o bancă universală de top, care oferă o gamă completă de produse şi servicii financiare clienţilor persoane fizice, IMM-uri sau corporaţii cu o bază de aproximativ două milioane de clienţi persoane fizice, 100.000 IMM-uri şi 7.700 de companii. AGERPRE