The Rompetrol Group a depus la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), în urmă cu două săptămâni, actele necesare pentru delistarea Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC), autoritatea de supraveghere şi reglementare a pieţei de capital urmând să analizeze documentaţia prezentată.
Potrivit legislaţiei pieţei de capital, acţionarul care ajunge să deţină peste 95% din acţiunile unei societăţi listate în urma unei oferte de preluare poate solicita delistarea companiei respective. Documentaţia pentru delistarea companiei trebuie depusă în termen de trei luni de la finalizarea ofertei de preluare.
The Rompetrol Group (TRG) a derulat în perioada 15 februarie – 26 martie o ofertă obligatorie de preluare la operatorul rafinăriei Petromidia, prin care şi-a majorat participaţia de la 75,99% la 98,61%. Pentru titlurile cumpărate, grupul a plătit în total 358 milioane lei. The Rompetrol Group a cumpărat în cadrul operaţiunii 5,38% din acţiunile Rompetrol Rafinare, iar de pe piaţa principală a bursei a preluat 17,24% din titluri prin tranzacţii speciale. Astfel, TRG a preluat 22,62% din acţiunile companiei.
TRG este controlat integral de compania KazMunaiGaz, din Kazahstan.
Oferta de preluare a fost intermediată de divizia de brokeraj a BRD-Groupe Societe Generale (BRD), care asistă grupul Rompetrol şi la delistarea companiei din Constanţa.
Preţul pe care grupul Rompetrol trebuie să îl plătească investitorilor care mai deţin acţiuni la Rompetrol Rafinare trebuie să fie cel puţin egal cu cotaţia din oferta de preluare, respectiv de 0,0751 lei/titlu.
Cotaţia acţiunilor Rompetrol Rafinare a scăzut în şedinţa bursieră de marţi cu 2,64%, la 0,0665 lei. La preţul din oferta de preluare, compania din Constanţa este evaluată la 1,584 miliarde lei, în timp ce capitalizarea bursieră este marţi de 1,403 miliarde lei.
Rompetrol Rafinare are un capital social de 2,109 miliarde lei, divizat în 21,099 miliarde de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.
SURSA: Mediafax