Omul de afaceri Octavian Radu şi-a anunţat intenţia de extindere a acţionariatului grupului RTC. În acest sens, în acest an urmează să fie cooptaţi în acţionariat angajaţi şi parteneri de afaceri, în 2010 fonduri de investiţii, urmând ca ulterior diviziile RTC sa fie vândute către acţionari strategici sau să fie listate la bursă.

Potrivit lui Octavian Radu, aceştia sunt paşii fireşti după înfiinţarea câte unui consiliu director separate pentru fiecare din cele opt divizii (Diverta, Rafar, Proffice, TCE, Sistec, Flaro, Rimobi, Q Power).

Boardul fiecărei divizii va fi format din doi reprezentanţi ai familiei, doi directori din managementul grupului, doi directori din terţe sectoare de activitate şi trei directori din managementul operaţional al diviziei.

„Rolul principal al boardului va fi asigurarea succesiunii managementului operaţional, controlul activităţii acestuia şi aprobarea direcţiilor strategice de dezvoltare, a investiţiilor importante şi a sistemului motivaţional al managementului operaţional de top”, a declarat Octavian Radu.

Extinderea acţionariatului – patru faze în 4 ani

Potrivit lui Octavian Radu, extinderea acţionariatului se va face în patru faze pe o perioadă de 3-4 ani. „Prima fază o reprezintă atragerea managementului de top în acţionariat printr-o schemă de opţiuni şi acţiuni. Aceasta ar trebui să se finalizeze până la toamnă. Concomitent, vom începe atragerea unor parteneri de afaceri în acţionariat, iar faza a treia va cuprinde fonduri de investiţii şi va fi demarată la începutul anului 2010. Faza a patra o va constitui listarea fiecărei divizii în parte la bursă sau, ca alternativă, după o abordare oportunistică, vânzarea unor divizii catre investitori strategici”, mai spune Radu.

Radu va rămâne acţionar la firmele listate

Banii care vor fi atraşi din vânzarea de acţiuni vor întări capacitatea grupului de a supravieţui crizei economice printr-o diminuare a creditelor şi o majorare a capitalurilor. Radu susţine că banii veniţi din faza a treia vor fi motorul de creştere a grupului în momentul ieşirii din criză.

„Fondurile obţinute în faza a patra au ca scop diversificarea portofoliului de investiţii personal, investiţia în proiecte noi şi finanţarea acţiunilor cu încarcătură emotională”, a mai declarat omul de afaceri. Acesta susţine, de asemenea, că va rămâne acţiona majoritar sau minoritar şi pentru diviziile care vor fi cotate la bursă.

RTC Holding este unul dintre cele mai mari grupuri de retail, distribuţie şi servicii din România, fondat în 1990, de către Octavian Radu.

SURSA: RTC