Vasile Frank Timiş susţine că a oprit o tranzacţie între Regal Petroleum (RPT), în care deţine 20%, şi Shell, cea mai mare companie petrolieră din Europa. Royal Dutch Shell ar fi urmat să preia două câmpuri de gaze naturale deţinute în Ucraina de RPT, afacere de 410 milioane de dolari. „Acţionarii principali, instituţii financiare, nu au fost de acord cu această afacere. Le-am dat ordin de la început managerilor să nu semneze nimic“, a declarat Timiş pentr
Vasile Frank Timiş susţine că a oprit o tranzacţie între Regal Petroleum (RPT), în care deţine 20%, şi Shell, cea mai mare companie petrolieră din Europa.
Royal Dutch Shell ar fi urmat să preia două câmpuri de gaze naturale deţinute în Ucraina de RPT, afacere de 410 milioane de dolari. „Acţionarii principali, instituţii financiare, nu au fost de acord cu această afacere. Le-am dat ordin de la început managerilor să nu semneze nimic“, a declarat Timiş pentru Capital. El afirmă că exploatările din Ucraina ar valora „mult mai mult“. Managerii Regal au semnat totuşi un memorandum cu grupul anglo-olandez, lucru care, spune Timiş, a dus la schimbarea lor.
Ulterior, la sfârşitul lui noiembrie, Shell a anunţat că iese din afacerea cu RPT. „Shell a semnat recent un memorandum de înţelegere pentru negocieri exclusive cu Regal Petroleum în legătură cu obiectivele din Ucraina. Memorandumul cu Regal a fost convenit cu fosta echipă de conducere. Schimbarea de conducere din 22 noiembrie e neaşteptată şi înţelegem din comentariile noii echipe de management că şi-au schimbat viziunea. Regal a indicat că ar dori să-şi revizuiască opţiunile. De aceea, am decis să nu continuăm memorandumul“, se arată în comunicatul postat pe site-ul companiei.
„Frank a crezut că cea mai sigură cale de a bloca afacerea a fost să schimbe managerii care au negociat-o, aducând în locul lor doi directori de care Shell a scăpat recent“, au declarat surse din RPT ziarului The Times.
În căutarea unui mare investitor
Shell urma să preia 51 la sută din Regal Petroleum (Jersey) Ltd, subsidiară RPT care controlează câmpurile din Ucraina. Preţul convenit pentru acţiuni era de 50 de milioane de dolari, la care se adăugau investiţii de 360 de milioane de dolari. Conform analiştilor britanici, era o afacere bună pentru Regal, întrucât Shell ar fi acoperit toate costurile necesare dezvoltării proiectului.
Acordul, semnat pe 21 noiembrie, fusese o surpriză, întrucât, în septembrie, RPT anunţa o înţelegere cu cehii de la MND Exploration and Production, care urma să preia 50 la sută şi să investească 330 de milioane de dolari. „MND nu va face o nouă ofertă celor de la Regal“, au anunţat managerii companiei din Cehia, după ce Shell s-a retras.
După blocarea afacerii, acţiunile RPT au scăzut la bursa londoneză. „Acum se bate palma pentru ceva, iar peste un minut situaţia se schimbă“, a explicat un expert fluctuaţia acţiunilor.
Acţionarul ucrainean
Compania fondată de Frank Timiş a preluat cele două exploatări de gaze de la statul ucrainean în anul 2004. „Avem licenţă pe 25 de ani“, a precizat Timiş pentru Capital. El spune că drepturile au fost confirmate, anul trecut, de o instanţă de la Kiev.
Agenţia pentru gaze din Ucraina (CNGG) contestase licenţa Regal, câştigând, întrucât, iniţial a făcut parte dintr-un joint-venture cu Regal pentru exploatarea zăcămintelor. Ulterior, pentru a o reprezenta în litigiul cu Ucraina, firma lui Timiş a angajat un consultant local, Dmitro Gelfendbeyn, căruia i-a oferit 50 de milioane de dolari sau 15 la sută din acţiuni. După ce compania şi-a redobândit licenţa, 10 procente din acţiuni au trecut în contul Alberry Ltd, un offshore din Virginele Britanice al cărui director este, conform site-ului RPT, Gelfendbeyn. Ziarul Kiev Post susţine că firma din paradisul fiscal ar fi deţinută, de fapt, de autorităţile de la Kiev.
Timiş spune că Regal „nu va vinde în următorii trei ani“, însă, conform analiştilor care au urmărit evoluţia controversatului om de afaceri, declaraţiile lui trebuie privite cu circumspecţie. O achiziţie în Ucraina ar fi întărit poziţia grupului anglo-olandez, singurul jucător global din piaţa hidrocarburilor cu o prezenţă importantă în această ţară. Câmpurile Regal, ca şi alte rezerve de gaze şi de petrol din Ucraina, se află la mare adâncime, aşa că, pentru a le exploata, este nevoie de investiţii masive. Analiştii economici ucraineni susţin că aceasta ar reduce dependenţa ţării de importurile din Rusia.
Miza unei afaceri
410 milioane dolari valora înţelegerea dintre Shell şi Regal Petroleum
Controversatul Timiş
• RPT are printre acţionari, The Timis Trust (20 la sută), Henderson Global Investors (10 la sută), Alberry Ltd, Black Rock Investment Managent, Capital Research and Management Company, Man Financial, Credit Agricole Indosuez Chevreux, Artemis Investment Management (toate cu procente sub 10).
• Firma a raportat, anul trecut, o cifră de afaceri de 11 milioane de dolari şi pierderi de 66 de milioane de dolari.
• RPT mai deţine afaceri în România, Egipt, Liberia şi Grecia.
• In 2005, în urma unei declaraţii a lui Timiş ca a descoperit un mare zăcământ de petrol in Grecia, acţiunile firmei au crescut spectaculos, câţiva susţinători ai lui au vândut, după care s-a descoperit că zăcământul era lipsit de valoare.
• După scandaluri, Timiş a renunţat la management şi şi-a redus cota.
• El susţine că mai are investiţii în Africa, Kazahstan şi Australia.
• Timiş e cel care a pus bazele unei alte afaceri controversate, Roşia Montana.
• E partener de afaceri cu Ovidiu Tender, căruia i-a botezat şi copilul.
• Conform Top 300 Capital, are o avere de peste 300 de milioane de dolari.