Grupul TeraPlast a inaugurat o nouă fabrică

Cu această fabrică, TeraPlast, cel mai mare procesator de polimeri din sud-estul Europei, oferă constructorilor din România acces la materiale de calitate produse pe plan local, la un cost mai redus decât produsele importate.

Grupul TeraPlast a anunțat deschiderea unei noi fabrici de folii stretch Opal în parcul industrial din Sărățel, realizată printr-o investiție de 18,5 milioane de euro, din care 5,3 milioane de euro provin din ajutor de stat. Această unitate de producție contribuie la reducerea importurilor și sprijină dezvoltarea sectorului industrial local. Conform comunicatului transmis de companie către Bursa de Valori București (BVB), ajutorul de stat urmează să fie recuperat prin taxe și impozite în intervalul 2026-2030.

La deschiderea noii fabrici au fost prezenți reprezentanți ai conducerii TeraPlast, alături de o delegație din cadrul administrației centrale și oficialități locale. Printre aceștia s-au numărat Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, premierul Marcel Ciolacu, și președintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu.

Noua fabrică Opal țintește o piață anuală de aproximativ 30.000 de tone

Noua fabrică Opal țintește o piață anuală de aproximativ 30.000 de tone, estimată la o valoare de 34 de milioane de euro. În acest moment, importurile acoperă 51% din cererea de pe piață, echivalentul a 14.000 de tone, reprezentând 17,3 milioane de euro. Cu o capacitate de producție ce depășește 14.000 de tone pe an, fabrica Opal poate elimina necesitatea importurilor în această industrie, oferind produse de înaltă calitate fabricate local, cu ajutorul echipamentelor moderne de ultimă generație.

„Promovăm, prin puterea exemplului, o mentalitate de creştere şi investim în producţia românească, ducând produse româneşti pe pieţele externe şi sprijinind afacerile autohtone. Credem că este şi responsabilitatea mediului de afaceri privat să creeze condiţii pentru ca tinerii să rămână în România şi chiar să atragem tineri din străinătate, să vină să studieze şi să trăiască aici. Ne aducem contribuţia la economia României nu doar prin taxe şi impozite, ci şi prin locuri de muncă şi dezvoltarea de lideri de piaţă.” a declarat Dorel Goia, preşedintele Consiliului de Administraţie TeraPlast.

Proiectul va genera în total 39 de locuri de muncă, dintre care aproape 30 erau deja ocupate până la mijlocul acestui an.

În primele nouă luni ale anului 2024, fabrica de folii stretch Opal a produs și livrat 8.600 de tone de folie stretch, reușind să înlocuiască importurile mai scumpe cu produse de calitate similară, fabricate în România. De asemenea, Opal și-a diversificat baza de clienți și portofoliul de produse, ajungând să includă aproape 300 de repere, printre care se regăsesc și produse ce conțin până la 30% material reciclat, contribuind astfel la obiectivul Grupului TeraPlast de a sprijini tranziția către o economie circulară.

TeraPlast este cel mai mare procesator de polimeri din Europa de Sud-Est și include companii precum TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack, Palplast Moldova, companiile Grupului Wolfgang Freiler și Somplast. De la 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori București sub simbolul TRP.