Grupului Metro îi prieşte aerul est-european

În urmă cu zece ani, era primul retailer occidental care păşea pe piaţa românească. Pentru Metro, piaţa est-europeană aduce astăzi creşteri însemnate ale veniturilor, obligându-i pe managerii grupului să-şi ţină privirea aţintită asupra regiunii. Ţinuta aleasă de bossul Metro Group, Hans-Joachim Körber, pentru ziua în care a prezentat rezultatele financiare ale grupului, aferente anului 2006, a fost aleasă cu grijă. Costumul său sobru, de culoare închisă, er

În urmă cu zece ani, era primul retailer occidental care păşea pe piaţa românească. Pentru Metro, piaţa est-europeană aduce astăzi creşteri însemnate ale veniturilor, obligându-i pe managerii grupului să-şi ţină privirea aţintită asupra regiunii.

Ţinuta aleasă de bossul Metro Group, Hans-Joachim Körber, pentru ziua în care a prezentat rezultatele financiare ale grupului, aferente anului 2006, a fost aleasă cu grijă. Costumul său sobru, de culoare închisă, era înviorat de cămaşa albă, impecabilă şi de cravata albastră, culoarea „brand“ a grupului prezent în 30 de ţări, cu un număr de 2.400 de unităţi. Discursul său este tipic german: foarte serios, cu tonalitate rece şi fără gesturi largi. Sala îl ascultă în linişte în timp ce rosteşte, foarte detaliat, cifre după cifre. „Acesta a fost anul cu cea mai puternică creştere după 1998“, spune el. „Vânzările au crescut cu 7,5%, ajungând la aproape 60 de miliarde de euro, EBITDA (profit înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare – n. red.) a urcat cu 10,1%, la 3,23 miliarde de euro, şi profitul net s-a distanţat cu 83,6%, până la 1,2 miliarde de euro“.
După toate aceste cifre, discursul lui Körber se regionalizează: pentru ţara – mamă, Germania, se raportează cifre separat, iar restul ţărilor în care grupul are activităţi sunt raportate pe regiuni. Europa de Est este menţionată de 15 ori în discursul directorului. Statistica este sugestivă, dacă o comparăm cu Europa de Vest, care a fost menţionată doar de trei ori, ea demonstrând încă o dată cât de mult contează această regiune în strategia grupului cu cartierul general la Düsseldorf. „EBIT (profitul înainte de dobânzi şi impozit, n.red.) al grupului a crescut cu 9,9%, la 1,98 miliarde de euro în 2006. În valoare de 1,3 miliarde de euro, operaţiunile internaţionale au avut o contribuţie semnificativă la acest rezultat. Creşterea câştigurilor din Europa de Est a avut o importanţă deosebită, regiunea oferind o majorare a EBIT cu 30%, la 636 milioane de euro“, explică Körber. În schimb, în Germania acest indicator a crescut de la 535 milioane de euro, în 2005, la 668 milioane de euro anul trecut.

Cele două divizii prezente pe piaţa românească (Metro Cash & Carry şi Real) au înregistrat rezultate care aduc zâmbete pe feţele directorilor: prima a raportat o creştere a cifrei de afaceri până la 1,429 miliarde de euro, de la 1,245 miliarde înregistrate în 2005, iar Real a avut, la sfârşitul primului an de funcţionare, o cifră de afaceri de 82 milioane de euro.

Michael Wiedmann, director general Metro Cash & Carry, spune că decizia de a intra devreme pe piaţa românească a fost foarte bună. „Competiţia se înteţeşte pe această piaţă şi ne va fi mai greu să obţinem creşteri la fel de bune de acum înainte, dar suntem optimişti“, a declarat el. Anul acesta, atenţia Metro se va muta pe remodelarea tuturor celor 23 de magazine. „Este important pentru noi, întrucât România nu mai este o ţară în curs de dezvoltare. Trebuie să ne adaptăm magazinele la competiţia în continuă creştere şi la noile cereri venite din partea clienţilor noştri, pe care trebuie să le onorăm“, spune Wiedmann. El pune apetitul românilor pentru cumpărături pe seama faptului că, spre deosebire de vest-europeni, aceştia nu se gândesc la economii şi la cotizaţiile pentru fondurile de pensii private.

Luată separat, fiecare divizie a grupului a înregistrat rezultate foarte bune la nivel internaţional. 81% din vânzările Metro Cash & Carry au fost realizate în afara Germaniei, iar Körber spune că o creştere deosebită a fost înregistrată în Europa de Est şi Asia, ambele fiind strategice în planurile de extindere ale diviziei. „În Europa de Est, vânzările au crescut cu 15%, mai ales datorită tendinţelor din Rusia. Doar în această ţară, Metro Cash & Carry a înregistrat o creştere a vânzărilor de 40%, ajungând la două miliarde de euro“, declară Körber. Din cele 41 de unităţi deschise anul trecut, 24 au fost în Europa de Est. Iar anul acesta sunt programate alte 40 de inaugurări, în special în Europa de Est şi Asia. „Vedem în continuare un mare potenţial de creştere pentru Cash & Carry în Europa de Est. În această regiune, suntem deja lideri de piaţă, cu 161 de magazine în 13 ţări. Intenţionăm să ne îmbunătăţim nivelul ridicat al vânzărilor prin extindere şi concentrare,“ completează managerul.

Nici Real nu se lasă mai prejos. Vânzările diviziei au crescut cu 4,6%, tot ca rezultat al extinderii în Europa de Est: opt locaţii în România, câte trei în Rusia şi Turcia. Mai mult, la 1 noiembrie, s-a finalizat achiziţia hipermarketurilor Geant din Polonia, operaţiune care a contribuit şi ea la rezultatele pozitive. Circa 15 noi magazine vor fi deschise în această regiunie anul acesta şi în anii următori. Media Markt şi Saturn nu au o prezenţă la fel de extinsă în Europa de Est, dar şi ele se hrănesc din creşterile înregistrate în regiune: anul trecut avansul a fost de 37%.  

Motoraşul est-european

«Vedem în continuare un mare potenţial de creştere pentru Cash & Carry în Europa de Est. În această regiune, suntem deja lideri de piaţă, cu 161 de magazine în 13 ţări. Intenţionăm să ne îmbunătăţim nivelul ridicat al vânzărilor, prin extindere.»

Hans-Joachim Körber, CEO Metro Group

 

Click pe poza pentru versiunea marita.