Rusia nu va considera NATO drept un potenţial partener atâta vreme cât Alianţa îşi va menţine poziţia convenită la summitul NATO de la Varşovia, din iulie 2016, a declarat joi seara ambasadorul rus la Alianţa Nord-Atlantică, Aleksandr Gruşko, citat de agenţia de presă RIA Novosti.
Comentând cu privire la perspectivele relaţiilor dintre Federaţia Rusă şi NATO, Gruşko a remarcat că "există probleme de securitate a căror soluţionare depăşeşte o organizaţie sau o ţară". El a evocat în acest context situaţia din Orientul Mijlociu, care nu poate fi rezolvată de o singură parte. "Toate acestea, desigur, necesită eforturi din partea tuturor participanţilor. Teoretic, nu putem exclude faptul că ar putea apărea interese obiective între Rusia şi NATO în acest domeniu", a spus Gruşko, care a menţionat că NATO continuă să evite reluarea contactelor cu Rusia în domeniul militar.
Cu toate acestea, a spus el, "atât timp cât NATO îşi va menţine poziţia adoptată la summitul său de la Varşovia, noi nu putem considera Alianţa drept un potenţial partener", a insistat diplomatul rus.
La summitul de la Varşovia, Alianţa Nord-Atlantică a convenit asupra unei abordări duale faţă de Rusia: descurajarea combinată cu dialogul politic, aminteşte RIA Novosti.
Referindu-se la NATO, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi – la o reuniune a Colegiului FSB – Serviciul Federal de Securitate, fostul KGB – că "Rusia este în mod constant provocată". "Suntem constant provocaţi şi ei încearcă să ne atragă într-o confruntare. Nu încetează nici tentativele de amestec în afacerile noastre interne cu scopul de a destabiliza situaţia socială şi politică din Rusia", a afirmat şeful statului.
Relaţiile dintre NATO şi Rusia s-au tensionat fără precedent în 2014 ca urmare a rolului Moscovei în criza ucraineană. AGERPRES