GSP și Libertatea au dat un comunicat de presă pe marginea plecării jurnalistului Cătălin Țepelin. Peste 70 de jurnaliști au reacționat extrem de dur. Ei și-au intitulat scrisoarea: „Redacțiile Gazeta Sporturilor și Libertatea din România informează publicul: după ce am refuzat cererile unor manageri din conducerea grupului de presă Ringier de a arăta în avans articolele despre firmele de jocuri de noroc care sunt clienți de publicitate, Ringier a cerut astăzi plecarea redactorului-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin. Ne opunem”.

Robin Lingg, președintele CA al Ringier Sports Media Group, a făcut o declarație, în redacție, când s-a întâlnit cu reprezentanți ai Libertatea și GSP. El a spus că „noi am acordat întotdeauna libertate editorială”. Acesta a susținut că despărțirea de Cătălin Țepelin a intervenit fiindcă „lipsea colaborarea acestuia cu grupul internațional de presă”

„Redacțiile Gazeta Sporturilor și Libertatea din România informează publicul: după ce am refuzat cererile unor manageri din conducerea grupului de presă Ringier de a arăta în avans articolele despre firmele de jocuri de noroc care sunt clienți de publicitate, Ringier a cerut luni, 2 octombrie, plecarea redactorului-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin. Ne opunem”, se arată în material.

Solicitare de încetare a oricărei forme de imixtiune

În scrisoare, jurnaliștii au spus că au făcut o solicitare oficială către conducerea grupului printr-un apel scris. Acesta a fost dus în 28 august 2023, la Zurich. În apel, se cerea să se înceteze orice încercare de imixtiune a comercialului în editorial.

„Răspunsul grupului Ringier la apelul de a nu mai presa editorialul a venit astăzi, 2 octombrie 2023, când compania i-a cerut unuia dintre semnatarii apelului de independență editorial să plece: este chiar unul dintre inițiatorii principali, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin”, potrivit Libertatea.

Solicitarea adresată lui Tolontan

Jurnaliștii au arătat că pe 31 iulie și pe 8 august 2023, redactorului-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin, i s-a adresat o solicitare. Acestuia i s-a cerut de către doi dintre șefii Ringier Sport Media Group, să arate, în avans, articolele care privesc clienții de publicitate. S-a făcut referire, explicit, la industria jocurilor de noroc.

„Jurnalistul a refuzat să privilegieze clienții de publicitate. Țepelin a explicat că publicul are dreptul la informații care nu sunt aservite puterii economice și politice. Ingerința comercialului în editorial este interzisă de legea românească, de jurisprudența CEDO și de propriile reguli ale grupului de presă Ringier, prevăzute în Codul de Conduită și în Editorial Mission Statement”, se mai spune în material.

Junaliștii au mai arătat că un alt episod s-a întâmplat tot în trustul lor, în septembrie 2022, la Libertatea. Atunci, ziarul a relatat despre o companie imobiliară unde ocupa o poziție de conducere o persoană care este și în Boardul Ringier: Claudio Cisullo.

Ca și în cazul amintit de la GSP, Libertatea a refuzat să predea vreun articol cuiva din management. Cătălin Tolontan, coordonator editorial al Libertății și Gazetei Sporturilor, a scris despre subiectul presiunii asupra redacției. El a dorit ca publicul să fie informat.

„După cele două momente succedate rapid în august 2023, redacțiile au constatat că aceste episoade s-au înmulțit. Un număr de 6 responsabili din redacții, redactori-șefi și redactori șefi adjuncți, au solicitat o întâlnire cu managementul Ringier la Zurich. Ringier a acceptat o întâlnire doar cu jurnaliștii Cătălin Țepelin și Cătălin Tolontan.

Aceasta a avut loc pe 28 august, în Dufourstrasse 23, sediul Ringier de la Zurich. Cei doi ziariști au înaintat un apel oficial către boardurile Ringier, semnat de 25 de responsabili editoriali, dar și oameni din alte departamente ale redacțiilor Gazeta Sporturilor și Libertatea”, a mai spus sursa citată.

Publicul nu a fost încă lezat, pentru că redacțiile s-au opus

Conform acestora, întâlnirea a decurs deschis. Conducerea grupului a ascultat ce au avut de zis, în numele colegilor lor, cei doi jurnaliști. Apelul din 28 august a enunțat faptele către management și a anunțat conducerea Ringier că publicul nu a fost încă lezat, pentru că redacțiile s-au opus.

„În concluzia sa, documentul a solicitat stoparea imediată a oricăror presiuni care pot leza independența redacțiilor și dreptul românilor la o informație corectă. În apel au fost furnizate conducerii Ringier inclusiv citate din e-mailuri în care un om din management, care are și calitatea de acționar, a spus conducerii editoriale a Gazetei Sporturilor că el crede că este „a big problem” separarea comercialului de editorial. În toată lumea democratică, această concepție este contrară principiilor presei”, s-a mai spus în material.

Conform sursei citate, timp de peste o lună, Ringier nu a formulat niciun răspuns către cei 25 de semnatari ai apelului intern. Astăzi, 2 octombrie 2023, a venit răspunsul.

„S-a deplasat la București Robin Lingg, președintele boardului Ringier Sport Media Group, divizie din care face parte Gazeta Sporturilor și alte titluri de sport din Europa, inclusiv cotidianul portughez A Bola, recent achiziționat. Din partea conducerii Ringier, Robin Lingg i-a cerut redactorului-șef al GSP, Cătălin Țepelin, să plece”, s-a mai subliniat în scrisoare.

Protest categoric al jurnaliștilor de la GSP și Libertatea

Conducerea trustului Ringier i-a propus lui Cătălin Tolontan, coordonator editorial, să accepte să numească, împreună cu Ringier, un nou redactor-șef. Acest lucru a fost refuzat de Tolontan. De asemenea, conducerea Ringier i-a propus lui Dan Udrea, redactor-șef adjunct, să accepte poziția de redactor-șef. Și acesta a refuzat.

„Cei doi redactori-șefi adjuncți, Bogdan Stamatoiu și Dan Udrea, împreună cu Cătălin Tolontan, coordonator editorial Libertatea și GSP, vor asigura continuitatea apariției ziarului și a site-ului până când Ringier va numi un nou leadership la Gazeta Sporturilor. Suntem în fața următoarei succesiuni de fapte: după ce jurnaliști și alți angajați din două redacții importante ale României au solicitat companiei de presă Ringier încetarea încercării de a privilegia clienții de publicitate în comparație cu alte firme, persoane și instituții, răspunsul Ringier a fost ca unul dintre semnatarii atenționării, chiar unul dintre cei doi redactori-șefi, să plece”, au mai arătat jurnaliștii.

Aceștia au spus că protestează categoric față de aceste măsuri. Ei au anunțat că vor acționa, prin toate mijloacele legale, pentru a apăra dreptul publicului românesc la o presă independentă.

„Acest comunicat public este semnat de zeci de jurnaliști care nu-și negociază dreptul de a servi cititorii și guverne, firme sau oameni potenți financiar. Noi suntem loiali companiei Ringier și Codului de Conduită, și niciodată celor care credem că reacționează acum prin represalii la un apel intern, legitim și dovedit. Suntem convinși că există un interes public în apărarea libertății de exprimare și de aceea am relatat aceste evenimente, după ce am epuizat căile interne ale propriei noastre companii”, se mai spune în scrisoare.