GTC a vândut mallul din Piatra Neamţ unui sirian

Dezvoltatorul imobiliar Globe Trade Centre (GTC), aflat în proces de schimbare a strategiei de investiţii în România, a vândut mallul Galleria din Piatra Neamţ cu 2,7 mil. euro unei firme cu afaceri de 6.000 de euro controlată de sirianul Abdulwahed Nour Ideen.

GTC a cedat părţile sociale ale firmei Mars Commercial Center, prin intermediul căreia funcţiona mallul din Piatra Neamţ, către firma Casa Suprema, creată de Nour Ideen pentru investiţii imobiliare în România. Anunţul de vânzare a fost publicat în Monitorul Oficial din data de 21 iunie 2016.

Acesta este al treilea mall din reţeaua Galleria pe care îl vinde GTC. Pe parcursul ultimilor ani, GTC a reuşit să vândă în pierdere mallurile Galleria Suceava şi Buzău, în încercarea de a lichida activele cu probleme. Compania a vândut Galleria Suceava antreprenorului sucevean Costică Tudosă pentru 1 mil. euro, plus 8 mil. euro datorii bancare; iar Galleria Buzău a fost cumpărată de omul de afaceri Liviu Avram.

Ultimul mall din reţeaua românească este Galleria Arad, care după retragerea retailerului cora s-a confruntat cu probleme uriaşe legate de gradul de ocupare. GTC a anunţat încă de anul trecut că a semnat un angajament preliminar de vânzare a mallului, însă tranzacţia nu s-a concretizat.

Rezultatele mallurilor Galleria Arad şi Piatra Neamţ au fost extrem de slabe în ultimii ani. Cele două proprietăţi au generat în primul semestru al acestui an venituri din închiriere în valoare de circa un milion de euro şi costuri de operare de circa 700.000 euro. Veniturile au scăzut în ultimul an cu 37,5%. Mallurile figurau în contabilitatea GTC cu o valoare cumulată de 3,9 mil. euro.

Dacă până acum, Galleria Piatra Neamţ era singurul mall din oraş, situaţia urmează să se schimbe până la finalul anului. Sud-africanii de la New Europe Property Investments (NEPI) lucrează din luna mai la construcţia unui centru comercial în locul fostei fabrici Sil Foresta.

Schimbare de strategie

GTC, al cărui acţionar majoritar este gigantul american Lone Star, este într-un proces de curăţare a portofoliului românesc de activele neperformante şi concentrarea pe clădiri de birouri, proces pentru care are nevoie de lichidităţi. Din acest motiv, compania s-a listat recent pe Bursa de la Johannesburg, ca a doua piaţă după Bursa de la Varşovia. Cel mai mare investitor imobiliar din România, NEPI, obţine anual sute de milioane de euro din Africa de Sud.

Singurul activ mare generator de venituri pe care compania îl mai deţine în România este complexul de birouri City Gate din Bucureşti. Până în decembrie anul trecut, GTC deţinea această proprietate în parteneriat cu fondul de investiţii Bluehouse Capital, însă investitorul a răscumpărat participaţia de 41,1% a fondului contra sumei de 18,1 mil. euro.

Mai mult, în luna aprilie a acestui an, compania a cumpărat clădirile de birouri Premium Plaza şi Premium Point, din apropierea Pieţei Victoriei, de la grupul bancar Volksbank, la un preţ de 32 mil. euro. În urma acestor achiziţii valoarea portofoliului local, format din cele trei proprietăţi funcţionale, a ajuns la 179,8 mil. euro.

Încă de la intrarea în acţionariatul companiei a fondului american Lone Star, strategia GTC a fost aceea de lichidare a activelor neperformante, precum centrele comerciale din România, şi concentrarea pe clădiri de birouri amplasate în capitalele ţărilor din regiune.