Dezvoltatorul imobiliar Globe Trade Center (GTC) va reproiecta un complex rezidenţial de aproape 2.000 de unităţi, în nordul Bucureştiului, asftel încât locuinţele să se încadreze ca preţ în programul „Prima Casă” şi compania să beneficieze şi de TVA redus, de 5%, la construcţia proiectului.
Complexul, denumit Garden of Eden şi amplasat în nordul Capitalei, în imediata apropiere a Şcolii Americane, a fost proiectat iniţial cu 1.929 de apartamente.
„Trebuie să facem un redesign al proiectului. Noi doream să vindem aceste locuinţe la 1.400 de euro pe metru pătrat, dar acest preţ nu mai este competitiv. Facem apartamente mai mici şi vreau să ajung cu preţurile să mă încadrez în programul «Prima Casă» şi să beneficiez şi de TVA redus, de 5%. Eu nu am ofertă acum care să se încadreze în aceste programe”, a declarat directorul executiv al GTC România, Shimon Galon.
Având în vedere prevederile celor două programe, preţurile locuinţelor ar urma să fie de minim 60.000 de euro pentru a se încadra în programul „Prima Casă”, lansat în iulie de Guvern, şi aibă o suprafaţă utilă de maximum 120 metri pătraţi pentru a beneficia de TVA redus.
Creditul pentru Rose Garden a fost returnat
Cel mai avansat proiect rezidenţial din Bucureşti al companiei este Rose Garden, din zona Obor-Colentina, investiţie estimată la 80 milioane euro.
„La Rose Garden lucrurile merg foarte bine. Am livrat 290 de locuinţe din cele 900 de unităţi. Din locuinţele vândute am acoperit toate cheltuielile, am returnat creditul, acum restul e profit şi pot să stau şi doi ani să le vând pe celelate”, a spus Galon.
Un alt, proiect Felicity, din nordul Bucureştiului, este în curs de dezvoltare, dar compania caută un nou contractor, în locul firmei Ozer, care a renunţat la contract. În acest proiect au fost livrate 10 locuinţe, din cele 112 din prima fază, dintr-un total de 1.200 de apartamente în 45 clădiri.
Galleria Piatra Neamţ deschis cu 60% din magazine
GTC a deschis vineri al treilea centru comercial al reţelei Galleria, dezvoltat în parteneriat cu Aura Europe, la Piatra Neamţ, cu o suprafaţă de 15.000 metri pătraţi, reprezentând o investiţie de 20 milioane de euro.
„Pentru 94% din spaţiile din Galleria Piatra Neamţ sunt semnate contracte de închiriere, dar nu toţi chiriaşii au reuşit să termine amenajarea spaţiilor. La deschidere 60% din spaţii sunt gata, restul de 25-30% se vor amenaja până la sfârşitul lunii septembrie”, a apreciat Galon.
Compania a deschis anul trecut alte două centre la Suceava şi Buzău.
„La Suceava este mare competiţie în atragerea chiriaşilor, avem un grad de închiriere de 68%, dar acum am închiriat spaţiile goale reţelei Penny Market, deşi nu era plănuit să aducem un supermarket în proiect”, a adăugat Galon, menţionând că acest tip de supermarket este cel mai potrivit pentru locaţiile din provincie alese pentru mall-urile Galleria.
Profit scăzut cu 10-20%
El a arătat că aşteptările dezvoltatorilor în ceea ce priveşte profitul din spaţiile de retail au fost afectate de criză şi de scăderea consumului, o diminuare mai mare a câştigului fiind evitată doar cu un grad ridicat de flexibilitate faţă de chiriaşi.
„Cine se aşteaptă să aibă astăzi cifrele de profit estimate acum doi ani, este nebun. Acestea au scăzut cu 10-20%. Suntem foarte flexibili, facem contracte în trepte, cu chirie mai mică acum şi cu creştere progresivă pentru un contract de 5-10 ani. De asemenea, ajutăm cu finanţare retailerii care nu au fonduri suficiente şi nici nu reuşesc să atragă credite bancare pentru a deschide magazine”, a explicat reprezentantul GTC.
El a menţionat că şi instituţia finanţatoarea a proiectelor Galleria, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a devenit mai flexibilă în ceea ce priveşte condiţiile impuse, acceptând aceste „facilităţi pentru retaileri” despre care în urmă cu doi ani nici nu se putea vorbi măcar.
„Pe piaţa internaţională ţările au împins bani suplimentari pentru a creşte puterea de cumpărare, pentru a merge economia, astfel că în ţări precum Fraţa, Germania în câteva luni se va uita că a fost criză. În România în acest an mergem înapoi. La noi nu s-a făcut nimic, iar puterea de cumpărare a scăzut. Oamenii nu mai vin în mall-uri, nu mai cumpără. În momentele astea trebuie să dăm la o parte teoriile şi să adaptăm preţurile la ce pot cumpăra oamenii”, a mai spus Galon.
GTC aşteaptă autorităţile pentru a demara lucrările
Compania mai are în dezvoltare trei centre la Arad, Bistriţa şi Galaţi, cu suprafeţe mai mari, de 35.000-50.000 de metri pătraţi pentru care au început deja închirierile, termenul de finalizare a întregii reţele fiind 2011.
De asemenea, GTC are în plan construcţia unui centru Galleria şi în nordul Bucureştiului, pentru care nu au fost eliberate autorizaţiile de construcţie.
„Aici ne luptăm să rezolvăm cu autorizaţiile, dacă mâine avem autorizaţiile, mâine încep lucrările”, a precizat Galon.
În acest an, GTC va livra şi prima fază a complexului de birouri City Gate, din Piaţa Presei Libere, de 22.000 de metri pătraţi, spaţiile fiind închiriate unor companii precum Millennium Bank, Knauf, Microsoft, Auto Italia. La sfârşitul lunii decembrie va fi finalizată şi a doua fază, tot de 22.000 metri pătraţi, jumătate contractaţi de Romtelecom.
GTC România este subsidiara GTC prezentă în Europa Centrală şi de Est şi a intrat pe piaţa locală în 1999. Portofoliul GTC România cuprinde peste 600.000 metri pătraţi, concretizaţi în proiecte care vor fi lansate şi executate în următorii doi ani.
SURSA: Mediafax