Traikov a comentat astfel rezultatele unui studiu, potrivit cărora aproximativ 40 la sută din economia bulgară este gri. El a apreciat însă că aceste rezultate nu sunt foarte precise deoarece se bazează pe percepţie. Dacă analizăm datele despre evaziunea fiscală şi contrabandă, vom vedea că ponderea economiei gri este de 25-30 la sută, a afirmat ministrul Traikov.

Ministrul a adăugat că statul trebuie să ia măsuri ca cei care sunt angajaţi în economia gri să înceapă să plătească impozite. O măsură în acest sens ar fi amendamentele legale adoptate pe 5 mai care vor înlesni procedurile de înregistrare a companiilor. Dacă de acum înainte depuneţi o cerere de înregistrare şi nu primiţi niciun răspuns din partea administraţiei în termenul prevăzut de lege, aceasta va însemna că cererea dumneavoastră este acceptată. În plus, taxele percepute de instituţiile de stat vor fi diminuate până la valoarea serviciului administrativ, a indicat ministrul bulgar.

Traikov aşteaptă ca în acest an Bulgaria să înregistreze o creştere a investiţiilor străine directe faţă de anul trecut, când nivelul lor s-a situat la 1,640 miliarde euro. Ministrul a menţionat că pentru fiecare investiţie Bulgaria concurează cu 30-40 de state, iar cele mai mari concurente ale ei în această privinţă sunt Serbia şi România.