Sitel Data Center, cu o suprafaţă de 2.270 m2 şi o cifră de afaceri estimată la 6,3 milioane euro în 2010, găzduieşte cel mai mare punct de peering din CEE şi asigură servicii pentru clienţi precum Tesco, Interoute şi Mobilkom.

GTS devine astfel cel mai mare jucător pe piaţa de centre de date din Cehia şi îşi întăreşte poziţia puternică în regiunea Europei Centrale şi de Est.

Sitel Data Center va face parte din compania nou înfiinţată CE Colo, alături de toate celelalte 13 centre de date ale Grupului GTS.

“În conformitate cu strategia anunţată anterior în sectorul centrelor de date, continuăm să ne întărim poziţia. Sunt convins că eforturile noastre de a deveni cel mai mare furnizor de servicii pe piaţa centrelor de date în regiunea ECE sunt apreciate de clienţi,” a declarat CEO-ul Grupului GTS, Adam Sawicki. “Deoarece divizia noastră de centre de date s-a extins atât de mult anul trecut, am decis să dedicăm această parte a activităţii noastre, unei companii separate nou înfiinţată denumită CE Colo.” , a adăugat acesta.

Sitel Data Center este situat în Praga şi deţine o suprafaţă de 2,270 m2 plus 314 m2 disponibili pentru extindere. Sitel Data Center deserveşte aproximativ 130 de companii, printre care Tesco, Interoute, Mobilkom, Active 24 şi Teleplan. Cifra de afaceri estimată pentru centru în 2010 este de 6,3 milioane Euro, iar EBITDA (venituri din operare înainte de calcularea taxelor, dobânzilor, deprecierii şi amortizării) în jur de 3,1 milioane Euro. Tranzacţia a fost încheiată pe 6 ianuarie, anul curent.

Sitel Data Center este de asemenea, un punct esenţial de joncţiune şi peering. Suprafaţa sa reprezintă cel de-al optulea punct de peering din Europa, prin care trece 55% din traficul total în Cehia. Centrul are un total de 145 km de linii de fibră optică, ce conduc către alte puncte POP importante din Praga.

“Datorită achiziţiei Sitel Data Center, devenim cel mai mare furnizor de astfel de servicii în Cehia cu o cotă de piaţă de 35%. Datorită achiziţiei de anul trecut a Interware, suntem cel mai mare jucător pe piaţa din Ungaria, iar poziţia noastră generală în ECE este printre cele mai puternice,” a declarat Jan Daan Luycks, CEO CE Colo, noua membră a familiei GTS. “Treptat, toate cele 14 centre de date ale Grupului GTS vor fi transferate către compania nou înfiinţată, dedicată centrelor de date”, a adăugat acesta.

Achiziţia Sitel Data Center este aliniată strategiei Grupului GTS în acest sector. Pentru a răspunde la cererea tot mai mare pentru servicii de centre de date în regiunea ECE, GTS şi-a anunţat în martie 2010 planurile de extindere. În vara anului 2010, centrele de date din Polonia au fost extinse cu 500 m2 şi a fost deschis încă un centru de 700 m2 în Praga. În acelaşi timp, a fost achiziţionată compania Interware din Ungaria, un furnizor de servicii de centre de date cu o suprafaţă de 1,075 m2. În afară de sectorul de centre de date, Grupul GTS a achiziţionat anul trecut şi operatorul Datek din România, precum şi operatorul Dial Telecom din Slovacia.  

Grupul GTS şi, respectiv, compania nou înfiinţată CE Colo operează acum 14 centre de date în Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia şi România. Acestea oferă o suprafaţă de peste 13 000 m2 de spaţiu pentru mai mult de 2000 de clienţi.

GTS Central Europe (GTS CE) este lider în furnizarea de soluţii integrate de telecomunicaţii în ţările din Europa Centrală şi de Est. GTS CE deţine o reţea regională extinsă de fibră optică, în toată regiunea ECE, cu extensii ale reţelei în ţările învecinate precum Austria, ţările din Balcani, Statele Baltice, Rusia, Turcia şi Ucraina. În ţările ECE, precum Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia şi România, GTS CE deţine reţele metropolitane subterane pentru furnizarea de servicii de comunicaţii de voce, date, IP, MPLS şi bandă largă, pentru clienţi comerciali locali dar şi pentru furnizori de telecomunicaţii, operatori de telefonie mobilă şi furnizori de conţinut.

GTS CE a primit premiul “Cea mai bună ofertă Wholesale din Europa Centrală şi de Est” din partea revistei Capacity în 2005, 2007,  2009 şi 2010. În 2009, GTS CE a generat venituri de 384,5 milioane de euro şi EBITDA de 86,0 milioane de euro.
Grupul GTS CE este deţinut de un consorţiu de investitori de capital privaţi, conduşi de Columbia Capital şi M/C Venture Partners, investitori americani cu o vastă experienţă în sectoarele serviciilor de telecomunicaţii şi a celor bazate pe tehnologie, precum şi Innova Capital, un grup major de capital privat concentrat pe zona Europei Centrale. HarbourVest Partners, Oak Investment Partners şi Bessemer Venture Partners întregesc Consorţiul.
GTS Telecom România are 125 angajaţi şi a avut în 2009 o cifră de afaceri de 20 milioane euro cu venituri operative (EBITDA) de 5,2 milioane euro.
În 2010, GTS Central Europe a preluat compania locală Datek, cu peste 200 de clienţi companii pe piaţa din România. Preluarea face parte dintr-o strategie de consolidare pe piaţa europeană demarată în 2004 şi care în 2010 a adus în grupul GTS pe lângă Datek, companii precum Dial Telecom în Slovacia şi Interware în Ungaria. GTS Telecom este certificată ISO 9001, ISO 14001, ISO 18001 şi ISO 27001, iar în anul 2010 nivelul de stabilitate şi continuitate al serviciilor furnizate clienţilor, a atins nivelul de 99,96%, după ce în anul 2009 valoarea aceluiaşi parametru a fost de 99,92%.