Cheltuielile medii pe persoană, într-o închisoare obişnuită de pe teritoriul american, ajung la 25.000 de euro pe an.
Fiecare prizonier de la Guantanamo primeşte zilnic mâncare în valoare de 38,5 dolari, adică aproape de cinci ori mai mult decât cheltuieşte un american de rând pe produse alimentare, potrivit Daily Mail.

Baza Guantanamo a fost deschisă în 2002, la câteva luni de la atacurile teroriste din 11 septembrie, iar pentru a fi transformată în cea mai sigură închisoare, Statele Unite au investit 500 de milioane de dolari, fără costurile de construire, estimate la 220 de milioane de dolari. Şi pentru că locul este unul izolat, aşa cum spunea comandantul închisoarii, în interiorul bazei au fost construite un teren de volei (249.000 de dolari), un teren de karting (296.000 de dolari) şi 27 de terenuri de sport (3,5 milioane de dolari), care sunt goale, de cele mai multe ori.
De asemenea, un paznic de la Guantánamo primeşte un salariu cuprins între 2.900 şi 7.800 de dolari pe lună, în funcţie de gradul lor.

În ceea ce priveşte numărul deţinuţilor, acesta a scăzut tot mai mult, ajungând să numere 171 de persoane în prezent, faţă de 680 în 2003.

Centrul funcţionează sub ideea de "prevenire". Deţinuţii de acolo nu sunt neaparat condamnaţi, dar ei pot fi ţinuţi în custodie pe termen nedefinit, atâta timp cât Statele Unite îi consideră un pericol.

Această dezvăluire a fost făcută în documentele postate de Wikileaks în mai 2011, care fac referire la informaţii secrete despre 779 de deţinuţi închişi la Guantanamo.

Preşedintele american Barack Obama a spus, în perioada electorală, că închiderea acestei închisori se află pe lista lui de priorităţi. În ianuarie 2009, Casa Albă a anunţat că într-un an închisoarea va fi desfiinţată, dar nu s-a adoptat nicio măsură în acest sens.