Creditorii din regiune au avut în ultimele luni acces restricţionat la pieţe, din cauza îngrijorărilor că problema datoriilor suverne s-ar putea înrăutăţi. Rămâne de văzut dacă acestea vor apela însă la facilitatea BCE, întrucât multe se tem că transmit astfel un semnal de slăbiciune în piaţă.
Însă BCE nu face public numele celor care apelează la împrumuturi. Preşedintele BCE, Mario Draghi, spunea săptămâna trecută: "Nu este nicio ruşine să foloseşti facilitatea pusă la dispoziţie de BCE: banii sunt acolo pentru a fi folosiţi".
Începe finanţarea economiei?
BCE a anunţat facilitatea de credit pe trei ani, cel mai îndelungat credit de refinanţare (LTRO), la începutul acestei luni, pentru a veni în sprijinul băncilor care au scadente fonduri de 720 de miliarde de euro, anul viitor.
Cea mai amplă acţiune de acest gen a avut loc în iunie 2009, când BCE a alocat 442 de miliarde de euro într-o singură operaţiune. Unii analişti sunt de părere împrumutul de acum al BCE va depăşi această sumă, luând în calcul dificultăţile cu care se confruntă băncile în a găsi finanţare.
Oficialii BCE speră că aceste sume vor fi folosite pentru finanţarea economiei.
Băncile au folosit facilitatea trecută pentru a cumpăra bonduri guvernamentale, aproape jumătate din suma accesată fiind investită în titluri de stat. Rămâne de văzut dacă creditorii vor mai apela la aceste plasamente, luând în calcul costul asigurării lor. Cu toate acestea, succesul recent al celei mai recent licitaţii de titluri de stat spaniole indică faptul că apetitul băncilor pentru aceste active este încă mare.