Cadouri Piata de Craciun din capitala Austriei atrage trei milioane de vizitatori annual

Arome de vin fiert, carnaciori prajiti, cartofi copti si fructe caramelizate incep sa-si faca simtita prezenta in majoritatea oraselor europene la inceputul lunii decembrie. Este perioada in care pietele in aer liber sunt scaldate in lumina si muzica si luate cu asalt de turisti.



Milioane de straini viziteaza in perioada Craciunului Viena, Parisul, Praga, Budapesta, dar si alte locatii din Europa, atrasi de reducerile considerabile si de ofertele speciale ale marilor magazine, dar si de podoabele de iarna care inveselesc orasele. De asemenea, piete de Craciun au loc in Belgia si Germania, incepand cu ziua de Sf. Nicolae (6 decembrie), prilej pentru cofetarii de a inregistra vanzari record la martipan si prajituri cu ghimbir.
Vienezii sunt cei care au dat tonul acestor piete, caci ele se organizeaza in mod traditional in toate orasele din Austria. Iata cateva informatii utile despre piata de Craciun din Viena, care atrage in jur de trei milioane de vizitatori pe an. Din 20 noiembrie pana pe 24 decembrie, cat tine Piata de Craciun (Christkindlmarkt) din Viena, hoarde de turisti vin sa-si faca ultimele cumparaturi din an aici, mai ales ca magazinele au deja reduceri de 20-30%. Piata de Craciun traditionala, organizata anual incepand din secolul al XIII-lea, are loc in fata Primariei orasului, Rathaus. Cele 140 de casute de lemn ornate cu ghirlande de brad sunt incarcate cu dulciuri traditionale, jucarii si costume tiroleze. Nu este de mirare ca vienezii sunt de parere ca orasul lor este mult mai atragator iarna decat vara, deoarece balurile, concertele si spectacolele din acest sezon reprezinta cel mai bine spiritul vienez.
Vienezii spun ca orasul lor este mai frumos iarna


Cea mai ieftina modalitate de a va plimba prin oras este Wien Karte, un card pentru trei zile care costa aproximativ 20 euro, care va da posibilitatea sa circulati nelimitat cu orice mijloc de transport in comun si va ofera reduceri la majoritatea muzeelor. Nu trebuie sa ratati Muzeul Muzicii (Haus der Musik), unde pentru 10 euro puteti vedea biografiile si puteti auzi fragmente din muzica a sapte mari compozitori vienezi. Pentru inca cinci euro, puteti vizita Palatul Hofburg, resedinta de iarna a imparatului Franz Joseph. In fiecare duminica dimineata, in capela palatului canta celebrul Cor de Baieti din Viena. Daca tot nu v-ati saturat de muzica, mai ramane sa vizitati casa in care a locuit Mozart, Figaro House, si una din locuintele lui Beethoven, Pasqualati House. Insa, pe langa muzica sa, Viena este la fel de renumita pentru delicatesele sale. Unul din cele mai apreciate restaurante este cel de la Hotelul Sacher, amplasat langa Opera, ai carui bucatari au inventat “sacher torte” (tortul cu glazura tare de ciocolata neagra, gem de piersici si evident, frisca) pentru printul Metternich.



Tot la capitolul cafenele, nu parasiti Viena fara a intra macar o data in Cafe Landtmann, unul din localurile favorite ale celebrului psihanalist Freud. Iar daca va place mai mult Viena cea traditionala, cu muzee, palate, concerte si baluri, va trebuie o saptamana ca sa le vedeti pe toate. Turistii se inghesuie sa viziteze Muzeul de Arte Frumoase si Palatul Sch