Ministerul Agriculturii va primi 300 de milioane de lei pentru proiectele din PNDR
Prim-ministrul, Marcel Ciolacu, a declarat joi că Executivul va aloca 300 de milioane de lei Ministerului Agriculturii. Acești bani sunt destinați să asigure cofinanțarea proiectelor din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.
Premierul a accentuat importanța finalizării investițiilor cu fonduri europene și a asigurării că banii ajung la beneficiari și că facturile sunt decontate de Comisia Europeană.
„Trebuie să finalizăm investiţiile cu fonduri europene, banii să ajungă la beneficiari şi facturile să fie decontate de Comisia Europeană”, a adăugat premierul.
În acest sens, Guvernul va aproba tot azi, prin ordonanţă de urgenţă, o serie de proceduri care permit închiderea la termen a programelor aferente cadrului financiar 2014-2020, astfel încât rata de absorbţie să ajungă la peste 90% din aceste fonduri, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
„O altă prioritate sunt fondurile europene din exerciţiul 2014-2020, care se încheie, practic, la finalul acestui an. Aprobăm astăzi o ordonanţă de urgenţă cu proceduri care permit închiderea la termen a programelor aferente acestui cadru financiar. Măsurile adoptate astăzi ne vor ajuta să ducem rata de absorbţie la peste 90%”, a afirmat Ciolacu la începutul şedinţei de Guvern.
Se înființează Banca de Investiții și Dezvoltare a României
Un alt aspect semnificativ menționat de Ciolacu este înființarea Băncii de Investiții și Dezvoltare a României. Această instituție este menită să fie „veriga lipsă” între finanțarea de la instituțiile financiare internaționale și proiectele strategice de investiții ale României.
Marcel Ciolacu a precizat că prin înfiinţarea acestui organism, vor exista instrumentele financiare adecvate proiectelor de care economia are nevoie.
„Ministerul Finanţelor vine astăzi cu un alt proiect important: aprobăm actul de constituire a Băncii de Investiţii şi Dezvoltare a României. De peste un deceniu se vorbeşte despre această bancă, care există în toate ţările din Europa. În sfârşit, o construim şi noi”, a adăugat Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.
De asemenea, legat de obiectivele majore, în contextul în care începe construcţia bugetului pe 2024, premierul le-a transmis miniștrilor să-şi prioritizeze proiectele, pentru că „nu vom renunţa la niciun program important”.
Reformă în administrația publică
Pe de altă parte, premierul a afirmat că România nu mai poate continua cu actuala organizare a administraţiei publice, care datează din regimul comunist, deoarece cu o asemenea structură statul „se sufocă sub propria sa greutate”.
Acesta a menţionat că a vorbit în ultimele luni cu primari de municipii, de oraşe şi de comune, cu oameni de afaceri şi cu oameni simpli şi şi-a dat seama că la toate nivelurile societăţii există „un larg consens social” cu privire la necesitatea unei reforme a administraţiei publice.