Guvernul a aprobat Hotărârea prin care stabileşte aplicarea metodelor indirecte pentru verificarea situaţiei fiscale a personelor fizice. Acestea vor fi folosite în vederea impozitării veniturilor din surse neidentificate.
“A fost adoptată o Hotărâre privind aplicarea metodelor indirecte pentru verificarea situaţiei fiscale a persoanelor fizice. Metodele se aplică începând cu 1 ianuarie 2011 şi au drept scop stabilirea bazei impozabile a veniturilor a căror sursă nu este identificată”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvenrului, Ioana Muntean.
Astfel, un departament special din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală va verifica persoanele cu venituri foarte mari şi le va impozita cu 16% veniturile nedeclarate de natură necunoscută, estimate prin metode de control indirect, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate în luna decembrie 2010 de modificare a Codului Fiscal.
Autorităţile au în vedere impozitarea diferenţei existente între veniturile declarate şi situaţia fiscală personală, stabilită pe baza metodelor indirecte de control – metoda cheltuielilor efective, metoda fluxurilor financiare şi metoda patrimonială, urmărindu-se discrepanţele între venituri şi cheltuieli şi elementele de creştere de avere, în condiţiile inexistenţei unor venituri corespunzătoare declarate Fiscului.
Impozitarea cu 16% va fi aplicată doar dacă diferenţa între situaţia fiscală personală şi veniturile declarate este mai mare de 10% sau 50.000 de lei.
Oficialii Ministerului de Finanţe spun că aceste metode indirecte de control sunt utilizate în foarte multe state din UE şi în SUA şi că România s-a inspirat în acest demers din experienţa Fiscului american, unde 1% din persoanele cele mai bogate asigură 40% din încasările din impozitul pe venit.