Premierul Victor Ponta i-a cerut miercuri ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, să publice hotărârea vizând listarea companiei Hidroelectrica, în cazul căreia statul va scoate la vânzare, în 2014, un pachet de 15% din acţiuni.
‘Mă bucur pentru succesul cu Romgaz. Săptămâna viitoare este şi listarea la Londra. Şi vreau să vă rog astăzi să puneţi pe site hotărârea cu Hidroelectrica, cu Electrica. Mergem mai departe pentru că investitorii au încredere în România, nu citesc o parte din presa română şi au încredere şi vor să cumpere acţiuni româneşti’, a afirmat Victor Ponta, la începutul şedinţei de Guvern.
Statul va scoate la vânzare, în prima jumătate a anului 2014, un pachet de acţiuni Hidroelectrica mai mare decât era prevăzut iniţial, respectiv de 15%, a anunţat, recent, într-o conferinţă de presă, Constantin Niţă.
El a precizat că iniţial a fost convenită vânzarea unui pachet de acţiuni de 10% din capitalul social Hidroelectrica, dar după discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional pachetul a fost majorat la 15%.
Statul va scoate la vânzare până la sfârşitul lunii iunie 2014 un pachet de 15% din acţiunile Hidroelectrica şi 51% din acţiunile Electrica. Ofertele publice se vor desfăşura după modelul Romgaz, cu acţiuni şi certificate globale de depozit (GDR).
Potrivit ministrului, oferta publică Romgaz a fost un succes, subscrierea a fost finalizată la un preţ de 30 de lei/acţiune, iar suma totală obţinută a fost de 1,734 miliarde de lei (390,9 milioane euro respectiv 534,63 milioane dolari SUA).
otrivit proiectului de act normativ, privatizarea se va face prin ofertă publică de majorare a capitalului social prin aport de capital, în două etape.
În primă fază, capitalul social al companiei se va majora cu 18,74%, cu acordarea dreptului de preferinţă de subscriere, la preţul de vânzare a acţiunilor nou emise în cadrul ofertei publice primare de acţiuni, acţionarilor privaţi existenţi ai Hidroelectrica. Este vorba despre Fondul Proprietatea, care deţine acum 20% din companie, şi care are dreptul să achiziţioneze un pachet de 3,74% pentru a-şi menţine această participaţie.
Al doilea pas este iniţierea unei oferte publice primare de vânzare de acţiuni, prin oferirea spre subscriere, prin metode specifice pieţei de capital, a unui pachet de acţiuni nou emise reprezentând 15% din capitalul social existent anterior majorării capitalului social, la care se adaugă acţiunile rămase nesubscrise ca urmare a exercitării dreptului de preferinţă de către Fondul Proprietatea.
Salariaţii, membrii Consiliului de Administraţie şi pensionarii cu ultimul loc de muncă la Hidroelectrica au dreptul să achiziţioneze un pachet de până la 10% din totalul acţiunilor nou emise, în perioada derulării ofertei publice primare de acţiuni.
‘Oferta publică primară de acţiuni se derulează printr-un intermediar autorizat să presteze servicii de investiţii financiare’, se mai arată în document.
‘Intermediarul va asigura realizarea serviciilor necesare punerii în aplicare a prevederilor strategiei de privatizare prevăzute la art. 1 şi admiterii la tranzacţionare a acţiunilor societăţii comerciale şi va efectua, dar fără a se limita la: a) analiza diagnostic preliminară necesară identificării problemelor legale, economico-financiare şi de mediu, propuneri de modalităţi de soluţionare, în scopul reglementării şi/sau implementării unor măsuri speciale menite să asigure derularea corespunzătoare a procesului de vânzare potrivit strategiei de privatizare prevăzute la art. 1 şi admiterea la tranzacţionare a acţiunilor acesteia; b) evaluarea Societăţii de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica S.A. Bucureşti pentru a fi avută în vedere la recomandarea unui preţ de ofertă, a unui mecanism de determinare a preţului de vânzare a acţiunilor şi/sau a unui preţ de referinţă utilizabil în cadrul unui mecanism de determinare a preţului de vânzare a acţiunilor’, potrivit strategiei de privatizare.
Hidroelectrica va suporta toate costurile legate de această privatizare, inclusiv plata onorariilor intermediarilor selectaţi de Departamentul pentru Energie.
În vederea implementării strategiei de privatizare, vor fi constituite două comisii: una de coordonare a procesului de privatizare şi una de pregătire şi monitorizare a procesului. Ele vor fi alcătuite din reprezentanţi ai Departamentului pentru Energiei, ai Ministerului Finanţelor, ai Cancelariei Primului-Ministru, ai Hidroelectrica şi ai Fondului Proprietatea.
Sursa: Agerpres