Andronescu a precizat că laserul va fi construit pe platforma de la Măgurele, iar investiţia are o valoare de 1,5 miliarde lei, echivalentul a aproximativ 389 milioane euro, din care circa 20% reprezintă construcţiile aferente.
Ministrul Educaţiei a arătat că acest proiect de investiţii este acceptat la finanţare de Comisia Europeană şi va fi finanţat din fondurile de dezvoltare regională prin programul Creşterea competitivităţii economice, cu cofinanţarea Guvernului României, care va fi de circa 20%.
"Este un proiect la care se lucrează de foarte multă vreme. Primele discuţii cu Comisia Europeană au început în 2005. În 2009 am reuşit să obţinem aprobarea Comisiei Europene pentru construirea acestui obiectiv de investiţii şi acum începem să avem banii şi el se va derula în următoarele 55 de luni", a mai spus ministrul.
Potrivit Ecaterinei Andronescu, acest proiect va însemna integrarea cercetării româneşti în cercetarea europeană şi dezvoltarea performanţelor în domenii extraordinar de importante cum sunt fizica, biologia, chimia, medicina, ştiinţa materialelor.
"Sperăm ca fluxul de cercetători performanţi din România să nu mai plece din ţară, să rămână aici, şi în plus, să aducem cercetători din Europa către România având în vedere că un asemenea laser nu se multiplică decât în alte două ţări din Europa – Cehia şi Ungaria. Laserul va permite foarte multe aplicaţii industriale, dezvoltarea tehnologiilor în domeniul hi-tech şi foarte multe aplicaţii medicale, începând de la realizarea izotopilor până la operaţii foarte complicate", a susţinut Andronescu.