Criza se va termina cu siguranta, insa in mod diferit pentru fiecare industrie.

Construirea unui sistem financiar mondial, una dintre solutiile de rezolvare a acestei situatii economice, pare, in acest moment, o utopie, sustin specialistii in economie.

“Deja de peste 10 ani, de aproape 20, traim intr-o economie globala. Institutiile, insa, care au ca rol sa faciliteze aceste miscari globale nu au evoluat foarte mult in toti acesti 20 de ani, sunt mult mai lente decat miscarile pe care ar trebui sa le guverneze”, a spus Claudiu  Cercel, director general adjunct BRD.

„Toata lumea viseaza la o structura financiara globala, dar daca economiile sunt atat de eterogene si agendele politice sunt focusate pe agenda lor nationala, o structura financiara globala eficienta va fi dificil de realizat”, a explicat Michael Weiss, vicepresedinte A.T. Kearney.

“Exista anumite opinii ca se va tinde catre un soi de guvern economic mondial, catre un soi de banca centrala mondiala. Ele sunt insa mult prea devreme exprimate, dar pentru un viitor de 30 -50 de ani, cred ca nu mai sunt niste idei atat de science fiction cum par astazi pentru ca va fi inevitabil sa ne dotam cu structuri ‘manageriale’ la nivel global care sa gestioneze o economie globala si fenomene globale”, a explicat Claudiu Cercel. “E inevitabil ca Romania sa intre sub umbrela unei evolutii de tip managerial global”, a adaugat el.

Michael Weiss este de parere ca, daca nimeni nu poate spune exact care este nivelul pagubelor si nici durata crizei, aceasta cu siguranta se va termina: „Lucrul pozitiv al acestei crizei este acela ca cei care iau deciziile la nivel international au inteles necesitatea alinierii autoritatilor de supraveghere la cererile globale”.

„Pe de alta parte, cercetarile noastre despre criza la nivel regional si international arata ca este foarte important sa intelegem ca fiecare criza sfarseste diferit pentru fiecare industrie care are noi modele de business si noi vedete business. Acest lucru inseamna ca exista castigatori in fiecare situatie de criza si top managerii ar trebui sa priveasca la aceste oportunitati”, a adaugat Weiss.

Michael Weiss considera ca, pe termen lung, statul nu va mai fi un salvator al bancilor, ci al sistemului financiar. „Investitiile in banci cu bani ai contribuabililor este vazut doar ca o actiune pe termen scurt care are nevoie sa fie inversata imediat ce situatia se va stabiliza”, sustine acesta.