Noul guvern al Serbiei va fi confruntat cu trei provocări majore, cea mai mare fiind cea referitoare la Kosovo, şi cu trei obiective – consolidarea economiei, îmbunătăţirea situaţiei în sistemul medical şi creşterea capacităţilor de apărare ale ţării, a declarat preşedintele Aleksandar Vucic, transmite marţi Tanjug.
Mesajul președintelui sârb
‘În faţa acestor provocări – cea mai mare dintre ele fiind presiunea referitoare la Kosovo-Metohija şi încercările de a forţa Serbia să recunoască independenţa Kosovo şi să nu obţină aproape nimic în schimb – este obligaţia noastră să nu acceptăm sub nicio formă o umilire a cetăţenilor sârbi, inclusiv a cetăţenilor noştri din Kosovo-Metohija, deşi dorinţa noastră este să exprimăm o intenţie de a discuta şi a ajunge la o soluţie de compromis’, a spus Vucic luni seara, într-o conferinţă de presă.
A doua provocare o constituie situaţia sanitară şi felul în care vom reacţiona când vremea se va mai răci, iar coronavirusul îşi va face simţită mai mult prezenţa, a adăugat el.
‘A treia provocare este cum să reuşim să ne menţinem ritmul economic în era coronavirusului şi a graniţelor închise cu Europa şi cu lumea’, a mai spus Vucic.
Preşedintele a făcut aceste declaraţii după ce a mandatat-o pe Ana Brnabic, actualul prim-ministru, cu formarea noului guvern, în urma alegerilor din iunie.
Reacția UE după acordul semnat de Serbia cu SUA
În același timp, Kosovo a acceptat la rândul său să instituie relaţii diplomatice cu Israelul.
UE este ataşată de soluţia aşa-numită a două state, fiecare cu capitala la Ierusalim, propria sa misiune diplomatică aflându-se la Tel Aviv. Bruxellesul se aşteaptă ca statele candidate la aderare precum Serbia să se alinieze la poziţiile sale în materie de politică externă.