Fermierul Emil Turdean critică ineficiența guvernanţilor
Fermierul Emil Turdean s-a exprimat, marți, în legătură cu protestele fermierilor. Potrivit lui, 65% dintre probleme se află în responsabilitatea lor. Totodată, 35% dintre acestea țin de atribuțiile Ministerului Agriculturii și ale guvernanților. Pe aceștia, el îi consideră slabi în gestionarea activității guvernamentale.
El a subliniat că negocierile nu au adus nicio victorie, deoarece nu poți aborda o negociere cu 76 de puncte.
Emil Turdean a adăugat că România suferă din cauza lipsei unui sistem de școli profesionale specializate în formarea profesioniștilor în multiple domenii de activitate. De asemenea, el a menționat necesitatea unei școli care să dureze un an pentru educație financiară.
În plus, fermierul a subliniat că avem o clasă de fermieri care nu beneficiază de o educație agrară adecvată. În opinia sa, acestora le lipsește educația antreprenorială și spiritul asociativ.
„Am afirmat chiar în primele zile de protest, am fost sunat să ieşim şi am spus foarte clar că o luptă cu autorităţile nu se poate desfăşura doar pe stradă, în primul rând trebuia să avem în spatele nostru o firmă de avocaţi care să lucreze, juridic, iar noi pe stradă eventual să facem presiuni ca să fim siguri că ascele acte care se întocmesc nu pot fi anulate şi din punct de vedere juridic vor merge înainte. (…)
Nu văd că în totalitate problema este în curtea Guvernului şi a guvernanţilor, afirm că undeva la 65% problemele le avem noi, în curtea noastră şi 35% în curtea Ministerului Agriculturii şi a guvernanţilor care sunt foarte slabi în actul guvernamental”, a spus Emil Turdean, pentru Prima News.
Emil Turdean nu crede în subvenţiile promise de Guvern
Turdean este de părere că niciun sfert dintre fermieri nu va beneficia de subvențiile promise de Guvern fermierilor.
„Absolut nicio victorie, nu poţi să mergi la o negociere cu 76 de puncte. Să scădem punctele transportatorilor, nu le cunosc. Spuneţi dvs ce au obţinut, că dacă îi întrebi nici ei nu ştiu.
Niciun sfert de fermieri nu va beneficia de acele subvenţii. (…) Avem o clasă de fermieri fără educaţie agrară, fără educaţie antreprenorială şi fără spiritul asocierii”, a precizat Turdean.
Emil Turdean a explicat că în Occident au fost înființate cooperative mari. Acolo au reușit să identifice soluții pentru a fi eficiente, a obține profit și a-și vinde produsele.
Acest lucru implică competiție, a subliniat el, evidențiind că în cazul fermierilor români, cei cu 30 de hectare de culturi nu pot să-și întrețină familia.
El a menționat cazul Olandei, unde, în anii ’90, o fermă medie avea 32 de hectare, iar în prezent, nu se mai întâlnește nicio fermă cu mai puțin de 250 de hectare.
„Asta trebuie să le intre bine oamenilor în cap, mai ales dacă cultivă numai porumb şi grâu pe 32 de hectare”, a adăugat fermierul.
Fermierul a evidențiat și problema necunoașterii priorităților.
„Trebuie să îşi prioritizezi cheltuielile, nu îţi cumperi maşină de 100.000 de euro şi tu umbli cu utilaje slabe în fermă. (…) Fermierii mici trebuie să se asocieze, vedeţi că fermele mari nu au ieşit”, a mai spus acesta.
Referitor la propunerea Guvernului de acordare a 100 de euro pe hectar, Emil Turdean a afirmat că ceea ce au primit este doar „praf în ochi”.
Amintim că, fermierii care dețin cel puțin un hectar de teren agricol și au depus cererea de plată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în campania din 2023 vor beneficia de o subvenție în valoare de 100 de euro pe hectar.
Guvernul României a aprobat joi, 18 ianuarie, un proiect de Ordonanță care stabilește condițiile și sumele alocate pentru acest nou ajutor, anunțat anterior de ministrul Florin Barbu.