Comasarea alegerilor locale cu alegerile europarlamentare. Românii vor vota pe 9 iunie

Prin intermediul unei ordonanțe de urgență, Guvernul a decis să comaseze alegerile locale cu cele europarlamentare. Totodată, a fost stabilită data de 9 iunie pentru acest eveniment.

În cadrul acestei proceduri, alegătorii vor avea posibilitatea să își exprime votul în aceeași sală, indiferent dacă este vorba despre alegerile europarlamentare sau locale, cu opțiunea de a alege să voteze doar pentru una dintre aceste două categorii de alegeri.

Programul secțiilor de votare a fost extins, astfel încât acestea vor fi deschise de la ora 07:00 până la ora 22:00 în ziua alegerilor. Această prelungire a programului cu o oră reprezintă o modificare față de practica anterioară, când secțiile de votare se închideau la ora 21:00.

Persoanele care s-au stabilit într-o nouă reședință cu mai puțin de 60 de zile înainte de ziua alegerilor sunt autorizate să voteze exclusiv în localitatea unde își au domiciliul.

În cadrul alegerilor locale din 9 iunie, alegătorii care vor să participe la ambele tipuri de alegeri vor primi un total de 5 buletine de vot. Iată care sunt acestea:

1. Buletinul pentru alegerea primarului

2. Buletinul pentru alegerea Consiliului Local

3. Buletinul pentru alegerea președintelui Consiliului Județean

4. Buletinul pentru alegerea Consiliului Județean

5. Buletinul pentru alegerile europarlamentare.

Remunerația pentru președinții secțiilor de votare se ridică la 330 de lei pe zi de activitate, în timp ce membrii birourilor electorale primesc 240 de lei pe zi. În cazul secțiilor de votare din străinătate, președinții vor primi 730 de lei pe zi, iar membrii secțiilor de votare vor beneficia de o compensație de 660 de lei/ziua de activitate.

Vă invităm să consultați OUG referitoare la comasarea alegerilor, CHIAR AICI. 

oug comasare alegeri
OUG comasare alegeri / SURSA FOTO: gov.ro

 

Mihai Constantin a oferit mai multe detalii despre OUG de astăzi

Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a comunicat că în cadrul ședinței extraordinare de vineri a Executivului s-a luat decizia adoptării unei ordonanțe de urgență care inițiază procesul de organizare concomitentă a alegerilor locale și a celor pentru Parlamentul European, stabilite pentru data de 9 iunie.

„Perioada electorală pentru alegerile din data de 9 iunie va începe la data de 12 martie 2024 şi se va încheia în termen de trei zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial”, a declarat purtătorul de cuvânt, la Palatul Victoria.

Toni Greblă a făcut și el o scurtă declarație pe acest subiect.

„Dacă cele două tipuri de alegeri, europarlamentarele şi locale, ar fi fost organizate separat, tot am fi avut nevoie de un act normativ, de o ordonanţă de urgenţă, deoarece între timp au intervenit modificări tehnice care făceau necesară reglementarea acelor domenii. Una din modificări priveşte organizarea votului în străinătate. S-a renunţat la ideea acelor liste suplimentare care erau consemnate cu pixul şi semnătura celor care votau. Acum folosim Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot”, a spus Toni Greblă.

Comasarea va însemna o mai mare prezență la vot, consideră PNL

Deputatul PNL Tudor Polak susține că unificarea alegerilor va conduce, în cele din urmă, la o creștere a participării la vot.

El susține că toate persoanele și partidele angajate în acest proces electoral vor câștiga o legitimitate sporită. Această creștere a prezenței la vot va contribui la consolidarea democrației și a procesului electoral.

„Discutăm despre alegeri comasate. Văd că reprezentanții partidelor de opoziție sunt supărați că coaliția a luat hotărârea ca alegerile să fie comasate în iunie.

Acum eu pot să înțeleg din punct de vedere politic că și partidele de opoziție trebuie să facă opoziție. În schimb, când discutăm despre alegeri comasate, discutăm până la urma urmei despre o prezență mai mare la vot.

Eu nu înțeleg acum, cu maximă sinceritate vă spun, care ar fi problema dacă toți cei care participă la aceste alegeri, toate aceste partide care vor participa atât la alegerile europarlamentare, cât și la alegerile locale, vor fi votate sau nu vor fi votate de mai mulți cetățeni, pentru că o prezență mai mare la vot înseamnă o legitimitate crescută.

Până la urma urmei, în democrație, votul este cel care hotărăște, indiferent de care tururi de alegeri sunt comasate sau nu sunt comasate”, a explicat deputatul liberal.