Actul normativ prevede că orice minister se poate organiza sub forma unei unităţi de achiziţie, a precizat Arafat, după şedinţa de Guvern.
"În baza acestei OUG, Ministerul Sănătăţii devine unitate de achiziţie centralizată pentru anumite materiale şi medicamente", a spus Arafat, potrivit Agerpres.
OUG are menirea de a elimina o serie de probleme din sistem şi anume să reducă timpul între licitaţii şi să asigure continuitatea în furnizarea de medicamente şi echipamente medicale. Acest act normativ ar urma să faciliteze achiziţionarea de medicamente oncologice, de echipamente de monitorizare, computere tomografe.
Raed Arafat, ministrul Sănătății, a anunţat în urmă cu câteva zile schimbarea la față a sistemului medical de achiziții, pentru a pune capăt achizițiilor la suprapreț a aparaturii din spitale.
Mai mult, ministrul Raed Arafat a declarat, în cadrul emisiunii "După 20 de ani" că firmele care vor participa la licitații pentru contracte cu statul vor fi obligate să semneze un cod de etică, pe modelul existent deja în Statele Unite.
"La medicamentele oncologice,am întâlnit următoarea situație: firmele încheie un contract cu spitalul, dar apoi nu livrează, lăsând spitalul descoperit, fără posibilitatea de a dovedi că firma este de rea credință", a explicat Arafat. Acesta a dat exemplul Statelor Unite, acolo unde firmele sunt obligate să semneze un Cod de Etică, iar în cazul în care nu-l respectă ad literam, le este intersiză participarea la licitații timp de 3-4 ani.
"Pentru achizițiile de aparate pe programele ministerului intră o hotărâre de guvern care spune că ministerul să fie unic achizionar. O să avem puterea de obliga furnizorii să lase prețul. Am văzut cazuri în care un aparat tomografic era achiziționat la preț dublu, prin excluderea competiției la realizarea caietului de sarcini. Această achiziție centralizată va asigura ca procedura să fie transparentă", a declarat la o emisiune Tv ministrul Sănătății.