Guvernul a aprobat, joi, în şedinţă, alocarea temporară a 74,052 milioane euro pentru finanţarea pe luna februarie a Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Iniţiative pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (POIIMM) prin care se implementează instrumentele financiare pentru IMM-uri, informează Guvernul.
"Suma alocată de Executiv va asigura necesarul de finanţare al Autorităţii de Management pentru POIIMM pentru efectuarea plăţii în contul Fondului European de Investiţii, în vederea implementării instrumentelor financiare pentru asigurarea accesului IMM la finanţare în cadrul Axei Prioritare 1 'Creşterea accesului la finanţare a IMM-urilor din România', precizează un comunicat de presă.
Fondurile sunt alocate din venituri obţinute din privatizare, de către Ministerul Finanţelor Publice, iar ele vor fi rambursate în două tranşe: 90% din sumă până la 29 septembrie 2017, iar restul de 10%, până la 30 iunie 2018.
"Programul Operaţional Iniţiative pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii este gestionat de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management, iar în octombrie 2016 a fost semnat Acordul de Finanţare între România şi Fondul European de Investiţii (FEI)", adaugă sursa citată.
121 milioane lei pentru protecția la grindină
Guvernul a aprobat, joi, obiectivele şi finanţarea etapei a XVIII-a a programului de realizare a sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor pentru perioada 2010 – 2024, suma alocată în acest sens fiind de 121 milioane lei, informează un comunicat de presă al Executivului.
Din această sumă, 100 milioane de lei reprezintă credite de angajament, iar 21 milioane de lei credite bugetare, fondurile fiind asigurate prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Obiectivele programului vizează realizarea de studii, proiecte tehnice, execuţie lucrări, achiziţie echipamente şi dotări pentru dezvoltarea capabilităţii combaterii căderilor de grindină, coordonarea integrată a siguranţei spaţiului aerian şi extinderea domeniilor de activitate pentru intervenţii active în atmosferă şi aplicaţii în agricultură a Centrului Zonal de Coordonare Moldova şi a Unităţii de Combatere a Căderilor de grindină Moldova 1 Iaşi cu grupurile de combatere din structură.
De asemenea, se urmăreşte realizarea de studii, proiecte, execuţie lucrări, achiziţie echipamente şi dotări pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea, dar şi a altor centre.
"Programul de realizare a sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor a parcurs până acum 17 etape anuale de dezvoltare. Sistemul are rol de prevenţie şi asigură protecţia culturilor agricole valoroase şi a comunităţilor din zonele de intervenţie, faţă de pagubele provocate de căderile de grindină", precizează Guvernul.
AGERPRES