“Un subiect important abordat în cadrul discuţiilor l-a reprezentat preocuparea pentru identificarea modalităţilor de încheiere în cel mai scurt timp a unui contract direct Romgaz – Gazprom pentru livrarea gazelor naturale”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Partea rusă s-a arătat interesată şi de viitorul proiectului South Stream. “La iniţiativa companiei ruse s-au purtat discuţii privind schimbul de informaţii necesare elaborarii studiului de fezabilitate al proiectului South Stream, în ipoteza unei eventuale tranzitări a României. S-a convenit ca, după ce partea rusă va elabora studiul de fezabilitate, părţile să analizeze aceste rezultate”, se mai arată în document.

În plus, în cadrul întrevederilor, a fost afirmată deschiderea reciprocă pentru cooperarea în sectorul gazelor, dar şi în alte sectoare din domeniul energetic, precum dezvoltarea unor facilităţi de înmagazinare subterană a gazelor naturale, construirea de centrale electrice cu cogenerare, cum este cea de la Iernut, colaborarea în furnizarea de resurse petroliere pe piaţa regională, precum şi posibila participare la piaţa certificatelor privind emisiile de CO2.

Pe de altă parte, preşedintele grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a declarat că grupul rus este interesat de crearea unei companii mixte cu Romgaz, dar nu a discutat acest subiect în întâlnirile pe care le-a avut cu premierul Emil Boc şi ministrul Economiei, Ion Ariton.

„Nu am analizat astăzi crearea unei firme mixte, dar am convenit ca experţi ruşi să vină în România să vadă dacă există interes reciproc în acest domeniu. Noi vedem potenţialul de colaborare şi suntem interesaţi", a afirmat Miller.

Romgaz şi Gazprom au semnat în 2009 un memorandum pentru derularea unor proiecte comune în domeniul înmagazinării gazelor şi al producţiei de electricitate. Romgaz este unul dintre cei doi mari producători de gaze naturale din România, alături de OMV Petrom.

O delegaţie a Gazrom se află într-o vizită de o zi la Bucureşti, iar la Palatul Victoria s-a întâlnit cu premierul, cu ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton, dar şi cu fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu.