Acest statut a fost stabilit de Guvern printr-o Ordonanţă de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri pentru reorganizarea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului aprobată în şedinţa de miercuri.
“Actul normativ modifică şi completează şi OUG 23/2004. Astfel, se stabileşte calitatea de ordonator principal de credite pentru preşedintele AVAS, atât pentru cheltuielile care se asigură de la bugetul de stat necesare funcţionării instituţiei şi plăţii cheltuielilor de personal, cât şi pentru bugetul de venituri şi cheltuieli aferent activităţii de privatizare şi de valorificare a activelor statului”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.
Astfel, finanţarea cheltuielilor de personal, a celor aferente funcţionării AVAS şi acelor pentru reprezentarea României în faţa Curţii de Arbitraj a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii se asigură integral de la bugetul de stat. Totodată, bugetul de venituri şi cheltuieli aferent activităţii de privatizare şi de valorificare a activelor statului se aprobă prin hotărâre a Guvernului, se precizează în textul ordonanţei de urgenţă.
De asemenea, numărul membrilor Consiliului de supraveghere şi îndrumare a activităţii AVAS se reduce de la 9 la 5.